Hiihtosuunnistus

Hiihtosuunnistus on vauhdikas ja talvinen ulkoilmalaji.

Hiihtosuunnistus on suksilla suoritettava suunnistusmuoto, jossa eteneminen tapahtuu maastoon avattuja ja karttaan merkittyjä erilevyisiä ja -tasoisia hiihtouria pitkin.

Tehtävänä on kiertää radan rastit numerojärjestyksessä etenemällä kartalta valittua reittiä pitkin. Rastit on sijoitettu urien varteen.

Reitinvalintaan vaikuttavat mm. urien hiihtokelpoisuus, maaston korkeuserot jne. Hiihtotyyli on vapaa, eikä urilla ole perinteisen hiihtotavan latua. Kartanluvun helpottamiseksi hiihtosuunnistajat käyttävät rintaan kiinnitettävää karttatelinettä, jossa karttaa voidaan pyörittää samansuuntaisesti maaston kanssa.

Hiihtosuunnistus on huipputasolla vaativa kestävyyslaji, jossa vahvan fysiikan lisäksi tarvitaan nopeata päätöksentekoa sekä ketteryyttä ja taituruutta suksilla, sillä käännökset ja suunnanvaihdot ovat nopeita ja urat kapeita.

Suomessa järjestetään vuosittain 30-50 kansallista hiihtosuunnistuskilpailua. Nykyään pääosa kilpailuista järjestetään hiihtokeskuksissa. Lajin MM-kilpailut järjestetään kahden vuoden välein, ja MM-kisojen välivuosina kilpaillaan EM-kilpailut. SM-viikon lajikattauksessa hiihtosuunnistus on nyt toista kertaa.

Hiihtosuunnistus Jyväskylän SM-viikolla

Lauantaina 9.3. kilpaillaan Jyväskylän Laajavuoressa takaa-ajon SM-mitaleista sekä miesten että naisten sarjoissa. Aamupäivällä klo 9.00 alkaen on karsinnat ja klo 12.45 kilpaillaan molempien sarjojen finaalit. Takaa-ajoon lähdetään aamupäivän karsinnan järjestyksessä siten, että karsinnan voittaja lähtee ensimmäisenä ja siitä karsinnan aikaeroin takaa-ajajat perään. Ensimmäinen maalissa on voittaja.

Katso ilmoittautuneiden lista tästä.

Aikataulu
klo 9.00 Takaa-ajon 1.osa, sprintti väliaikalähdöin, 1 min lähtövälit
klo 10.00 Kansalliset sarjat, 2 min lähtövälit sarjoittain
klo 12.45 Takaa-ajon 2. osan H21-sarjan 1. lähtijä, muut aamun sprintin aikaeroin, max 5 min (loput ryhmälähtö klo 12.50).
klo 13.25 Takaa-ajon 2. osan D21-sarjan 1. lähtijä, muut aamun sprintin aikaeroin, max 5 min (loput ryhmälähtö klo 13.30).

Hiihtosuunnistuksen SM-kilpailuun on vapaa pääsy!

Jännittävää finaalia voi seurata suorana myös Ylen kanavissa. Lähetys TV2:ssa ja Yle Areenassa alkaa klo 12.40.

Otsikkokuva: Suomen Suunnistusliitto/Timo Mikkola

<< Palaa takaisin lajisivulle