Jousiammunta

Jousiammunta on taitolaji, jossa riittää haastetta monella tasolla.

Jousiammunta ei ole voimalaji, vaan jousen jännittäminen vaatii oikeaa tekniikkaa. Laji kehittää harrastajansa keskittymiskykyä ja kehonhallintaa. Yksilölajissa harrastaja voi keskittyä rauhassa omaan henkilökohtaiseen kehitykseensä ja koska harjoituksissa on pakko sulkea muut asiat mielestä, tarjoaa laji myös mahdollisuuden täydelliseen irtiottoon arjesta.

Erilaisia jousia ja kilpailumuotoja on useita. Suosituimmat jouset ovat olympialaisistakin tuttu tähtäinjousi ja teknisesti hieman kehittyneempi taljajousi. Lisäksi jousiammuntaa harrastetaan vaistojousella, pitkäjousella ja perinnejousella. Perinteisen tauluammunnan lisäksi kilpailumuotoja ovat mm. maastoammunta ja 3D-ammunta. Kansallisiin kilpailuihin voi osallistua myös matalankynnyksen harrasteluokassa, jossa ammuntamatkat ovat mukavan lyhyet. 

Jousiammunta sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta ja se tarjoaa mahdollisuuden paitsi kilpailuun ja huippu-urheiluun myös esimerkiksi perheen yhteiseen harrastamiseen. Suomessa lajia harrastaa noin 3000 jousiampujaa ja kilpasarjoja on alle 11-vuotiaista yli 80-vuotiaisiin.

Jousiammunta Jyväskylän SM-viikolla

Jousiammunta on ollut mukana kaikilla SM-viikoilla. Jyväskylässä ammutaan naisten ja miesten yleisten luokkien halli SM-kisa 25 m matkalta taljajousilla, tähtäimettömillä ja tähtäinjousilla. Lauantaina on vuorossa karsinnat ja sunnuntaina ottelukierrokset ja jännittävät finaalit.

Osallistujalista ja tulospalvelu osoitteessa https://www.ianseo.net/Details.php?toId=16477

Yle välittää jännittävät kultaottelut sunnuntaina klo 18.55 alkaen Areenassa ja jälkilähetyksenä TV2:ssa samana päivänä klo 22.00.

Kuva: SM-viikko 2023 / Roosa Vilkanen

<< Palaa takaisin lajisivulle