Kädenvääntö on maailman nopein kamppailulaji.
Kädenväännön alkuperästä ei ole historiallista tietoa, mutta laji jossain muodossa on varmasti yksi vanhimmista tavoista mitellä voimia koko ihmiskunnan historiassa. Varsinaisen kilpakädenväännön katsotaan alkaneen vuonna 1967.
Kädenvääntöä on harrastettu niin istuen kuin seisten lajiin tarkoitetuilla erikoispöydillä. Vuodesta 1994 kisoissa on käytetty vain seisomapöytää, liikuntarajoitteisilla edelleen istumapöytää. Kisoissa käytetään ns. cup-kaavioita, jolloin vasta toisesta hävitystä väännöstä putoaa pois pelistä.
Lajille ominaista on myös kamppailu-urheilun ominaispiirteet, joten kyky lukea vastustajien vahvuudet ja heikkoudet ja niiden hyödyntäminen omassa suorituksessa. Kokenut kilpailija pyrkii lukemaan sekä psyykkaamaan vastustajaansa ja rakentamaan suunnitelmansa vastustajan heikkouksia hyödyntäen, taktinen osaaminen on suuri osa kilpailua voiman ja tekniikan ohella.
Kilpailun kulku
SM-viikolla kädenväännössä kilpaillaan junior-, master-, grandmaster-, para- ja senior-sarjoissa. Kyse on painoluokkaurheilusta, jossa sarjat määräytyvät painon, sukupuolen ja vääntävän käden mukaan, eli kilpaillaan sekä oikealla, että vasemmalla kädellä.
Kilpailu väännetään IFA:n (International Federation of Armwrestling) hyväksymällä virallisella kädenvääntöpöydällä ja ottelua valvoo kaksi virallista tuomaria, joista toinen on pöydän päätuomari ja toinen aputuomari. Tuomareiden ensisijainen tehtävä on valvoa kilpailijoiden turvallisuutta kilpailutilanteessa mahdollisten loukkaantumisten ehkäisemiseksi. Lisäksi tuomarit katsovat, että ottelijat noudattavat sääntöjä ja antavat niiden rikkomisesta varoituksia ja virheitä.
Kädenvääntöottelu alkaa kilpailijoiden kuuluttamisella pöytään ja heillä on 30 sekuntia aikaa saada molempia tyydyttävä ote, tämän jälkeen pöydän päätuomari katsoo, että ottelijoiden kädet ovat keskilinjassa eli tasapuolisesti molemmille, peukalon rystynen on näkyvissä ja ranteet suorassa, tämän jälkeen ottelu lähtee käyntiin tuomarin komennolla Ready Go!
Ottelun alkaessa otteet voivat myös irrota johtuen kovasta käsien paineesta, silloin ottelijoiden kädet sidotaan yhteen remmillä ja vääntö suoritetaan uudelleen kädet yhteen sidottuna. Ottelun voittaa se kilpailija, joka saa vastustajan käden tai sen ranteesta ylimenevän osan iskutyynyyn tai sen tasalle.
Kädenvääntö Jyväskylän SM-viikolla
Kädenvääntö on toista kertaa mukana SM-viikolla. Edellinen kerta Vantaalla 2019 sai ennätysyleisön Ylen lähetysten ääreen, ja paikan päälläkin katsojia riitti yllin kyllin.
Jyväskylässä Hipposhallissa kamppaillaan kädenväännön SM-mitaleista lauantaina ja sunnuntaina 9.-10.3. seuraavan aikataulun mukaisesti:
Lauantai 9.3.
12.00 kilpailun avaus ja vasemman käden karsinnat
17.30 vasemman käden finaalit
Finaalien jälkeen vasemman käden palkintojenjako
Sunnuntai 10.3.
9.00 oikean käden karsinnat
16.00. oikean käden finaalit
17.00-18.00 oikean käden pro sarjojen finaalit
Finaalien jälkeen palkintojenjako
Kilpailun tulokset julkaistaan täällä: https://www.skvl.net/tulokset/
Kaikkiin kilpailutapahtumiin on vapaa pääsy!