Short Track

Kaukalopikaluistelu eli Short Track on yksi Kansainvälisen Luisteluliiton (ISU) tunnustamasta kolmesta päälajista pika- ja taitoluistelun lisäksi. Se on olympialaji ja tunnetaan myös toiselta nimeltään lyhyen radan pikaluisteluna tai kaukalopikaluisteluna. Short Trackissa kilpaillaan useimmiten jääkiekkokaukalossa 111 1/3 m pituisella radalla.

Vauhdikas laji

Short track vaatii luistelijalta taktisia taitoja. Yhteislähtö tuo oman värinsä kilpailuun ja siinä aika ei ole ratkaiseva tekijä, vaan maaliintulojärjestys. Kilpailutapahtuma on nopea, jännittävä ja usein myös dramaattinen, sillä lyhyellä radalla ja tiukoissa kaarteissa ei voi aina välttyä kontaktilta toisiin kilpailijoihin. Tämä kaikki tekee Short Track -kilpailusta erittäin yleisöystävällisen.

Miten kaukalopikaluistelu eroaa perinteisestä pikaluistelusta?

Oleellisia eroja perinteiseen pikaluisteluun ovat radan lyhyys, kaarteiden jyrkkyys sekä yhteislähtö. Rata asettaa myös luistimille erityisvaatimuksia. Short track -luistimet eroavat tavallisista pikaluistimista siten, että terää on siirretty kengän pohjassa vasemmalle helpottamaan kaarteissa luistelua.

SM-kilpailujen sarjat:
miehet ja naiset yleinen sarja (19-39-vuotiaat)
juniorit (16-18-vuotiaat)
masterit (yli 40-vuotiaat)

Kilpailumatkat:
500m & 1000m
– Alkuerät, joista 2 luistelijaa/erä semifinaaleihin ja loput C-finaaliin
– Semifinaalit, joista 2 luistelijaa/erä A-finaaliin ja loput B-finaaliin
– A-finaali, jossa ratkaistaan mitalistit
2000m sekaviesti (1 nainen ja 1 mies /joukkue)
– Alkuerät ja finaali

Kaukalopikaluistelu Jyväskylän SM-viikolla

Short Track eli kaukalopikaluistelu on ensimmäistä kertaa mukana SM-viikolla. Lajin ensiesiintyminen tapahtuu SM-viikon avauspäivänä perjantaina 8.3. klo 18–20 ja paikkana Hippoksella sijaitseva kilpajäähalli eli LähiTapiola Areena. Edellisistä Short Trackin SM-kilpailuista on vierähtänyt kuusi vuotta, eli on se jo aikakin!

Matkakohtaiset kilpailumatkat: 500 m, 1000 m ja 2000 m sekaviesti, seurojen välinen
Alkuerät, välierät, finaali: Enimmäismäärä per erä 6 luistelijaa, joista kaksi parasta jatkoon. Semifinaaleista kaksi parasta jatkoon. Finaaleissa on 4–6 luistelijaa. Sekaviestissä 1 mies ja 1 nainen per joukkue.

Osallistujalista ja aikataulu julkaistaan lähempänä kilpailua. Tulossivu löytyy täältä: https://www.luisteluliitto.fi/short-track/tulokset/

Short trackin jännittäviä kilpailutapahtumia voit seurata Ylen kanavissa. Suora lähetys Yle Areenassa alkaa klo 17.55 ja koostelähetys TV2-kanavalla klo 20.00.

Lajikokeilu

Perjantaina 8.3. klo 13.00-16.00 LähiTapiola Areenalla
Tuo omat luistimet tai testaa oikeita kaukalopikaluistimia!

Vapaa pääsy!

<< Palaa takaisin lajisivulle