Kriketti

Kriketti on maailman toiseksi suosituin urheilulaji ja se muistuttaa etäisesti suomalaista pesäpalloa.

Vaikka krikettiä pelataan yleisimmin ulkona, ovaalinmuotoisella kentällä 11-jäsenisin joukkuein,  Jyväskylän SM-viikolla pelataan sisätiloihin soveltuvaa häkkiversiota. Tässä sisäversiossa pelataan 6-henkisin joukkuein 12 syöttösarjaa/sisävuoro, siten että lyöjät ovat vuorossa pareittain. Krikettikentän keskellä, myös häkkikriketissä, on 20 metriä pitkä syöttökaista, jonka toisessa päässä on lyöntipesä. Syöttäjä syöttää pallon pompun kautta lyöntipesällä olevalle lyöjälle. Omaleimaista pelille on, että palloa saa lyödä kaikkiin suuntiin — myös suoraan taaksepäin. Pesäpallon ja baseballin tapaan ottelun voittaa eniten juoksuja tehnyt joukkue.

Lyöntivuorossa olevan joukkueen tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon juoksuja ennen syöttösarjojen loppumista. Juoksutili karttuu aina lyöjien vaihtaessa paikkaa vastakkaiselle pesälle, mutta lisäpisteitä (juoksuja) saa, kun pallo osuu lyönnistä suoraan verkkoon ennen juoksua. Verkkoseinien eri alueista saa eri määrän lisäpisteitä.

Syöttövuorossa oleva joukkue pyrkii polttamaan lyöjiä esimerkiksi salakavalilla kierresyötöillä ja rajoittamaan juoksujen määrää sähäkällä ulkokenttäpelillä mm. ottamalla koppeja suoraan lyönnistä ennen kuin se ehtii maahan. Kumpi tahansa lyöjä voi palaa pesien välillä juostessaan. Ensin syöttövuorossa olleen joukkueen siirtyessä lyömään tulee heille tavoitteeksi tehdä yksi juoksu vastustajaa enemmän. Häkkikriketissä ottelu pelataan viimeiseen syöttöön asti, koska kukin lyöjäpari pysyy lyöntivuorossa neljän syöttösarjan ajan paloista huolimatta.

Ottelun voittaa enemmän juoksuja tehnyt joukkue.

Kriketti Jyväskylän SM-viikolla

Kriketti on ollut mukana kaikilla SM-viikoilla. Jyväskylässä pelataan miesten ja naisten häkkikriketin Suomen mestaruuksista lauantaina ja sunnuntaina 9.-10.3. Pelipaikkana on Hipposhallin tekonurmi. Lauantaina pelataan karsinnat:

Sunnuntaina on vuorossa välierät ja finaalit pelataan klo 10 (naiset) ja klo 12 (avoin).

Lyhyt oppimäärä häkkikrikettiin on katsottavissa täällä.

Ylen kanavissa avoimen luokan finaalipeliä voi seurata suorana Areenassa, TV2 lähettää krikettiä koosteena klo 12.40.

Kriketin näytösottelu perjantaina 8.3. klo 20.15
Jo perinteiseen tyyliin kriketti haastaa paikalliset pesäpalloilijat näytösotteluun! Tällä kertaa pelataan paikallisesta herruudesta, kun Jyväskylä Cricket Club ja Jyväskylän Kiri pelaavat näytösottelun Hipposhallin krikettihäkissä perjantaina 8.3. alkaen klo 21.00. Tule paikalle kannustamaan ja tutustumaan maailman toiseksi suosituimman pallopelin sisäversioon 🏏

Kaikkiin krikettiotteluihin on vapaa pääsy!

<< Palaa takaisin lajisivulle