Lippupallo

Lippupallo eli flagi (flag football) on amerikkalaisen jalkapallon kevyt versio, jossa ei ole kovaa kontaktia, estämistä tai taklaamista.

Lippupallon suosio on maailmalla juuri nyt vahvassa kasvussa lajin noustua mukaan vuoden 2028 Los Angelesin Olympialaisten kisaohjelmaan.

Lippupallo on amerikkalaisen jalkapallon lailla aluevaltauspeli, jossa pallon kanssa edetään heitoin ja juoksuin. Pelaajalla on lippuvyö, jossa on muoviset liput lantion molemmin puolin. Lipun irrottaminen, liputtaminen, korvaa amerikkalaisessa jalkapallossa käytettävän taklaamisen. Täysin kontaktiton lippupallo sopii kilpaurheilun lisäksi hyvin sekä koulupeliksi että vapaa-ajan harrastukseksi.

Koska pelikenttä on pienempi kuin amerikkalaisessa jalkapallossa, voidaan lippupalloa pelata myös sisätiloissa. Joukkueessa on 5 pelaajaa ja sitä voi mainiosti pelata myös sekajoukkuein. Lippupallo on hienoimmillaan huippunopea taktiikkapeli, jossa vaaditaan saumatonta yhteistoimintaa koko joukkueelta. Sitä voi pelata tytöt ja pojat, naiset ja miehet pelata yhdessä. Ja ennen kaikkea se on hauskaa!

Suomalaisille penkkiurheilijoitta tarjoillaan tänä vuonna huipputason lippupalloa SM-viikon turnauksen lisäksi elokuussa Lahdessa, jossa ratkaistaan lajin maailmanmestaruudet ja karsitaan paikoista Kiinan Chengdussa 2025 pelattavaan World Games-turnaukseen.

Lippupallo Jyväskylän SM-viikolla

SM-viikon päätöspäivänä, sunnuntaina 10.3., pelataan Vehkahallissa sekä miesten että naisten SM-turnaus klo 12-17. Lippupallon SM-turnaukseen osallistuu neljä naisten ja neljä miesten joukkuetta.

Naiset:
Joukkueet: HFF Mummelines (Helsinki), Indians (Kouvola), Trojans Doris (Turku) ja Tampere Saints
Otteluohjelma ja tulosseuranta: https://tulospalvelu.jenkkifutis.fi/ottelut#season:2,series:46,phase:1,group:73
Finaali ja pronssiottelu pelataan klo 14.30.

Miehet:
Joukkueet: FlagLions (Helsinki), Flaguars (Jyväskylä), Rusko Roadmen ja Trojans Fredrik (Turku)
Otteluohjelma ja tulosseuranta: https://tulospalvelu.jenkkifutis.fi/ottelut#season:2,series:45,phase:1,group:65
Finaali ja pronssiottelu pelataan klo 15.45.

Lajikokeilut

Lippupallon lajikokeilu, Hipposhalli
Perjantai 8.3. klo 14.00-16.00
Pelivälineisiin tutustumista – amerikkalainen jalkapallo ja lippuvyöt esillä. Toiminnallista tekemistä heitto- sekä kiinniottotekniikan harjoitteilla. Luvassa myös tarkkuusheittoa ja pientä kisailua. Lisäksi tällä pisteellä esillä on tuleva lippupallon MM-kisa, sekä näytöllä näytetään aiempien vuosien SM-viikkojen pelejä, joista näkee miltä peli näyttää.

Lippupallon perhetapahtuma ja lajikokeilu, Vehkahalli
Lauantai 9.3. klo 12.00-16.00
Kaiken ikäisille avoin lippupallon lajiesittely.
Mahdollisuus osallistua itse erilaisiin aktiviteetteihin tai seurata meininkiä hieman etäämmältä. Hallilla on erilaisia pisteitä, missä pääset tutustumaan amerikkalaisen jalkapallon heitto- ja kiinniotto tekniikoihin, sekä liputtamiseen. Mahdollisuus myös innokkaimmille osallistua pienpeleihin. 

Mukaan: Liikuntaan soveltuvat varusteet, lenkkarit/nappikset, juomapullo.

Paikalle voi aistimaan tunnelmaa ja katsomaan lippupalloa, vaikka ei itse halua urheilla, sillä samaan aikaan hallilla U15 ja U17 Lippupallomaajoukkueeseen pyrkiviä junioreita treenaamassa. Paikallinen seura Jaguars isännöi tapahtumaa, ja hallilla on myös kioski ja fanituotteita myynnissä. Voit tulla tutustumaan lajiin ja kysymään lisää myös paikallisen seuran toiminnasta tällä pisteellä.

VAPAA PÄÄSY!

Otsikkokuva: SM-viikko 2023 / Roosa Vilkanen

<< Palaa takaisin lajisivulle