Snooker

Snooker on yksi vaikeimmista biljardin lajeista, koska pelipöytä on iso (noin 2×4 metriä) ja käytettävät pallot ja pöydän pussit taas kohtuullisen pieniä.

Snooker on erittäin suosittu etenkin Englannissa ja Kiinassa, mutta lajia pelataan käytännössä kaikkialla maailmassa. Suomessa snookeria pelataan Biljardiliiton kilpailuissa kahdella sarjatasolla; mestaruussarjassa sekä divisioonassa. Kilpapelaajia liiton kilpailuissa on noin parisataa. Menestynein suomalaispelaaja on Robin Hull, joka on pelannut aikaisempina vuosina snookerin ammattilaisturnauksissa ja voittanut mm. Euroopan mestaruuden kahdesti sekä ammattilaisten Coral Shoot Out turnauksen vuonna 2016. Snooker on myös suosittu televisiolajina.

Snookeria voi harrastaa Suomessa yleisissä ja yksityisissä biljardisaleissa, myös joissakin keilahalleissa ja ravintoloissa snookerpöytiä löytyy. Jyväskylässä on yleinen biljardisali Jyväs-Snooker, jossa on 5 snookerpöytää. Snookerin aloittaminen on helppoa, etsi vain lähin pelipaikka ja astu sisään salille. Salilla on kaikki tarvittavat välineet; kepit ja pallot ja kysy salilta tarvittaessa apua säännöistä tai pelaamisesta.

Shoot Out on yksi snookerin pelimuoto, joka on viime aikoina saanut hyvän jalansijan ja arvostuksen myös kansainvälisissä ammattilaisturnauksissa. Shoot Out pelataan hieman poiketen normaaleista snookerin säännöistä. Suurin eroavaisuus on ottelun kesto, joka on rajattu vain yhteen erään ja sekin vain 10 minuuttiin. Myös pelaajan lyöntiaika on rajattu. Ottelun ensimmäinen 5 minuuttia lyöntiaika on 15 sekuntia ja loput 5 minuuttia lyöntiaikaa on vain 10 sekuntia. Lyöntiaika alkaa siitä kun valkoinen lyöntipallo on pysähtynyt.

Shoot Out on erittäin nopeatempoinen ja jännittävä pelimuoto niin pelaajalle kuin katselijallekin. Tilanteet vaihtuvat vauhdikkaasti sillä molemmat pelaajat pääsevät lyömään useita kertoja ottelun aikana. Yksittäisiä pussituksia ja pienempiä breikkejä (useita peräkkäisiä pussituksia) varmasti nähdään, mutta harvoin ottelun voittaja on selvillä kovin aikaisessa vaiheessa, useimmiten voittaja ratkeaa vasta aivan ottelun loppuhetkillä.

Snooker Shoot Out SM kilpailussa on käytössä normaali snookerissa käytettävä pallosarja, eli 15 punaista palloa sekä muut väripallot; keltainen, vihreä, ruskea, sininen, pinkki ja musta, joiden pistelasku, eli pussitettavien pallojen pistemäärät ovat seuraavat:
punainen pallo 1 piste
keltainen 2 pistettä
vihreä 3 pistettä
ruskea 4 pistettä
sininen 5 pistettä
pinkki 6 pistettä
musta 7 pistettä
Valkoinen pallo toimii molempien pelaajien lyöntipallona.

Lyöntivuoron aluksi on aina ensin pussitettava punainen pallo ja sen jälkeen joku väripalloista, ja väripallon jälkeen taas punainen pallo jne. näin jatketaan niin kauan, kun punaisia palloja on vielä pöydällä. Onnistuneen pussituksen jälkeen pelaaja saa siis jatkaa lyöntivuoroaan, muuten lyöntivuoro vaihtuu. Punaisia palloja ei nosteta pussituksen jälkeen takaisin pöydälle, mutta muut väripallot nostetaan pussituksen jälkeen takaisin pöydälle niiden omalle paikalleen. Kun punaisia palloja ei ole enää pöydällä, pussitetaan väripallot pienimmästä pistearvosta alkaen.

Ottelun voittaa pelaaja, jolla on enemmän pisteitä otteluajan päätyttyä. Pistemäärä voi olla otteluajan loputtua myös tasan, jolloin ratkaisu haetaan ns. rankkarilyönnillä. Rankkarissa valkoista palloa lyödään aloituspäästä (D-alueelta) tarkoituksena saada omalla paikallaan oleva sininen pallo pussitettua haluttuun pussiin. Ottelun voittaa pelaaja, joka pussittaa sinisen pallon samalla lyöntivuorolla, kun taas vastustaja samalla vuorolla pussituksessa epäonnistuu.

Snooker Shoot Out kilpailussa pelataan ensin alkulohkot (A-H), joissa kussakin lohkossa on 4 pelaajaa ja lohkon sisällä pelataan yksinkertainen sarja. Lohkojen 2 parasta pääsevät jatkoon 16 cupiin, josta otteluvoittajat jatkavat 8 cupiin (puolivälierät), ja niiden voittajat pääsevät välierään ja välierän voittajat pelaavat finaalin. Kolmannesta sijasta ei erikseen pelata, vaan välierän hävinneet saavat pronssimitalit.

Snooker Jyväskylän SM-viikolla

Kaksipäiväinen Snookerin Shoot Out SM -kilpailu käynnistää Jyväskylän SM-viikon perjantaina 8.3. Kisassa on mukana 32 Suomen parasta snookerpelaajaa, jotka on valittu liiton kilpailuista pidettävän rankinglistan perusteella. Katso osallistujalista ym. täältä: https://www.sbil.fi/snooker/kilpailutoiminta-ja-tulokset/sm-kilpailut/2024/taom-shoot-out-sm-2024/

Snooker Shoot Out SM -kilpailun aikataulu:
Perjantaina 8.3. 16-21.30 Alkulohkot A-D
Lauantaina 9.3. 9-14.30 Alkulohkot E-H
15-16.45 TOP 16
17-17.49 TOP 8
17.52-18.15 Semifinaalit
18.18-18.28 Finaali
Palkintojenjako

Snooker Shoot Out SM -kilpailun jännittäviin finaalitapahtumiin pääsee myös Ylen kanavissa. Areenassa lähetys suorana klo 16.55 ja koostelähetys TV2:ssa klo 18.45.

Lajikokeilu

Sunnuntaina 10.3. klo 12-16 on yleisöllä vapaa pääsy kokeilemaan snookeria. Hipposhallissa paikalla on snookervalmentaja antamassa ohjeita ja vinkkejä pelaamiseen / lajin aloittamiseen. Tämä snookerin lajiesittely soveltuu parhaiten noin 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy!

<< Palaa takaisin lajisivulle