Snowcross

Snowcross – nimensä mukaan crossia lumella.

Snowcross kasvattaa suosiotaan ja Suomi on tehnyt hienon paluun terävimpään kärkeen, kun rovaniemeläinen Aki Pihlaja vei Snowcrossin maailmanmestaruuden nimiinsä talvikaudella 2023. Snowcrossilla on pitkät perinteet, vaikka laji onkin jäänyt suuremmalta yleisöltä vähemmälle huomiolle.

Snowcross on varsinkin Pohjois-Amerikassa ja Skandinaviassa erittäin suosittu laji. Sitä ajetaan talvikaudella tekoradoilla, jotka vastaavat motocross-ratoja, mutta lumella. Snowcross-kelkat voivat kiihtyä nollasta sataan alle kolmessa sekunnissa. Laji on todella näyttävä ja kisakelkat hyppäävät pisimmillään jopa 30 metriä hyppyriltä.

Snowcrossia ajetaan Suomessa kansallisella tasolla ja SM-sarjassa kilpaa ajetaan Pro-, Pro Lite-, Junior 14–16 ja Naisten -luokissa. Jokaisena kautena parhaat Pro Lite -sarjan kuljettajat nousevat Pro-luokkaan. Muut kansalliset luokat ovat; Junior 11–14, Mini Junior (9–11 v), Micro Junior (7–9 v), Sport (harrasteluokka) ja Veteraanit (yli 40 v).

Aki Pihlaja on hallitseva maailmanmestari

FIM Snowcross World Championship hallitseva mestari Aki Pihjala naulasi maailmanmestaruuden talvikauden päätöskisassa Norjan Kirkenesissä pidetyssä MM-kilpailussa. Osakilpailu siirrettiin viime hetkellä Turkista Norjaan, joka tuntuukin luontevammalta paikalta talvilajille. Aki on Snowcrossin viimeisin huippukuljettaja edeltäjiensä jalanjäljissä. Pihlaja voitti tulokaskaudellaan Amerikassa pro lite -luokan 2017. Pihlaja on tehnyt tasaista duunia ja nyt neljä hopeamitalia voittaneen kuljettajan kaulaa koristaa kirkkain mitali. Mahtava päätös talvikaudelle 2023!

Snowcross Jyväskylän SM-viikolla

Vauhdikasta ja näyttävää Snowcrossia pääsee seuraamaan lauantaina 9. maaliskuuta Hippoksen vanhalla pesäpallostadionilla. SM-viikolla ajetaan kahdessa kilpailuluokassa: Avoin SM-luokka, joka on yhdistelmä Pro- ja Pro Lite -luokista sekä naisten avoin SM-luokka.

Osallistujalistat ja tulokset julkaistaan täällä: https://tulosarkisto.fi/races/view/770

Snowcrossin vauhtiin päästään lauantaina myös Ylen kanavissa. Areenassa lähetys alkaa klo 14.55 ja TV2 näyttää snowcross-koosteen klo 17.25.

Pääsyliput 10 €, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.
Lipunmyynti paikan päällä.

Otsikkokuva: Olli Miettunen

<< Palaa takaisin lajisivulle