Taekwondo on yksi maailman harrastetuimmista kamppailulajeista.
Taekwondo on olympialaji, joka tarjoaa kansainvälisestä kilpaurheilusta kiinnostuneille lähes rajattomat kehitysmahdollisuudet. Taekwondo on samalla myös perinteinen kamppailulaji, itsepuolustuslaji ja kuntoliikuntamuoto. Laji tarjoaa erittäin monipuolisen ja haastavan harrastuksen, jota kaiken ikäiset voivat harjoitella omien tavoitteiden ja kiinnostuksen mukaisesti.
Taekwondo sopii erittäin hyvin lasten harrastukseksi. Lajin harjoituksissa lapsi oppii nopeasti keskittymään annettuihin ohjeisiin ja ohjaamaan omaa tekemistään niiden mukaisesti. Lisäksi lapsi oppii kunnioittamaan muita harjoittelijoita ja toimimaan yhteisten sääntöjen puitteissa. Lajitaitojen kehittyessä lapsen itseluottamus kasvaa, jolloin hänellä on paremmat edellytykset toimia niin harjoitussalilla kuin sen ulkopuolellakin.
Kilpailusäännöt pähkinänkuoressa
Ottelu
Taekwondon kilpaottelu (kyorugi) on täyskontaktiin perustuvaa kamppailua, jossa myös päähän kohdistuvat potkut ovat sallittuja. Täyskontaktin vuoksi ottelijoilla on rintapanssari, käsi- ja jalkasuojat, alasuojat, hanskat, hammassuojat sekä kypärä. Voimakkaasti potkupainotteisen ottelun luonne on nopeaa ja liikkuvaa, koska säännöt kieltävät mm. kiinnipitämisen ja vastustajan kaatamisen sekä lantion alapuoliset potkut. Otteluissa on reaaliaikaisesti toimiva elektroninen pisteenlasku, minkä ansiosta katsojat voivat helposti seurata näytöltä pistetilanteen kehittymistä. Suorituspisteitä ottelussa saa:
– vartaloon osuvasta lyönnistä1 piste
– vartaloon osuvasta potkusta 2 pistettä
– päähän osuvasta potkusta 3 pistettä
– vartaloon osuvasta selän kautta pyörähtävästä potkusta 4 pistettä
– päähän osuvasta selän kautta pyörähtävästä potkusta 5 pistettä
Liikesarjat
Taekwondon liikesarjakilpailuissa urheilijat esittävät ennalta määrättyjä liikesarjoja (poomsae) joko yksin, pareittain tai ryhmissä. Arvostelutuomarit arvioivat esitysten teknistä puhtautta (accuracy) ja esityksen uskottavuutta (presentation). Korkein mahdollinen pistemäärä suorituksesta on 10,0, josta esityspisteiden osuus on 60% ja teknisen puhtauden 40%.
Liikesarjoissa kilpaillaan myös freestyle-sarjoissa, joissa kilpailijat kehittävät itse esitettävän liikesarjan, joka sisältää taekwondotekniikoita ja akrobatiaa. Freestyle-liikesarjaan on määritelty pakollisia tekniikoita ja osioita, jotka on oltava esityksessä mukana. Freestylessa voi kilpailla yksilösarjan lisäksi pareittain tai ryhmässä.
TAEKWONDO JYVÄSKYLÄN SM-VIIKOLLA
Taekwondo kuuluu SM-viikon vakiolajeihin, onhan se ollut jollain lajimuodolla mukana kaikilla SM-viikoilla. Jyväskylän Hipposhallissa kilpaillaan lauantaina 9.3. klo 9.00 alkaen sekä ottelun että liikesarjojen SM-mitaleista.
Lisätietoja kilpailusta päivitetään tänne: https://www.suomentaekwondoliitto.fi/tapahtumat/sm-kilpailut-2/
Ylen kanavissa taekwondoa voi seurata lauantaina klo 13.55 (Areena) ja 18.15 (TV2).
LAJIKOKEILU
Perjantaina 8.3. klo 14.00-16.00 Hipposhallissa
Tule mukaan kokeilemaan taekwondoa! Taekwondon lajikokeilussa pääset tutustumaan potkutekniikoihin. Et tarvitse sen kummempaa kuin riittävän rennot housut (esim. verkkarit), joissa pystyy potkimaan. Lajikokeilu suoritetaan avojaloin. Sopii kaikenikäisille.
Taekwondon SM-kilpailuihin ja lajikokeiluun on vapaa pääsy.
Kuva: SM-viikko 2020 / Tomi Hänninen