Uinti

Suomessa, tuhansien järvien maassa, uinnilla on satojen vuosien historia. Ennen uimakausi rajoittui kesään, mutta uimahallien rakentumisesta lähtien suositusta harrastuksesta on tullut ympärivuotinen elämys. Ensimmäinen uimaseura perustettiin vuonna 1880 ja Suomen Uimaliitto aloitti toimintansa 1906, jolloin järjestettiin myös ensimmäiset SM-kilpailut. Uinti on yksi suosituimpia ja suurimpia harraste- ja kilpaurheilulajeja, joka sopii erinomaisesti kaikille.

Kilpauinti

Kilpauinnissa on tavoitteena uida mahdollisimman nopeasti tietty matka tietyllä tavalla. Eri uintilajeja ovat vapaauinti, selkäuinti, rintauinti ja perhosuinti. Sekauinti on lajina näiden yhdistelmä ja koostuu edellä mainituista neljästä lajista, jotka uidaan järjestyksessä perhosuinti, selkäuinti, rintauinti ja vapaauinti, kutakin neljäsosa sekauintimatkan kokonaispituudesta.

Uintikilpailuja käydään lyheyllä radalla (25 metriä) ja pitkällä radalla (50 metriä). Lisäksi kilpaillaan avovesiuinnissa, jolloin olosuhteina ovat luonnonvedet ja matkat tuntuvasti pidempiä. Uitavat matkat vaihtelevat 25 metristä 1500 metriin.

Kilpailuissa lähtö tapahtuu lähettäjän antaman äänimerkin mukaan starttijakkaralta, lukuunottamatta selkäuintia, jossa kilpailijat komennetaan altaaseen ennen lähtömerkin antoa.

Harrastaminen

Uintia voi harrastaa myös ilman kilpailemista. Tässä hyvä tavoite on oman uintitekniikan jatkuva kehittäminen. Uimaseuroissa on myös harrasteryhmiä, joiden tavoitteena ei ole kilpailutoiminta, vaan harrastaminen sosiaalisessa ympäristössä.

Lisää uinnista sekä harrastuksena että kilpalajina voit lukea Uimaliiton sivuilta osoitteesta www.uimaliitto.fi.

Uinti Jyväskylän SM-viikolla

SM-viikolla vietetään todellista uintiurheilun juhlaa, kun kilpauimarit täyttävät Jyväskylän AaltoAlvarin lauantaina ja sunnuntaina 9.-10.3. SM-viikon kisaohjelmassa olevat SM-spirinttiviestit toimivat näyttökilpailuna kansainvälisiin mestaruuskilpailuihin, mukaan lukien Pariisin olympialaiset 2024. Tämän lisäksi Aalto Winter Games takaa uinnin ystäville katsottavaa koko viikonlopuksi.

Molempien kisapäivien aamujaksossa uidaan alkukilpailut klo 9.30 alkaen. Jännittävät finaaliuinnit alkavat klo 18.00 molempina päivinä. Iltajaksot näkyvät suorana Yle Areenassa sekä koosteena Tv2:lla lauantai- ja sunnuntai-iltoina.

Osallistujaluettelot, lähtölistat, liveseuranta ja tulokset löytyvät täältä: https://livetiming.fi/index.php?cid=8088

PÄÄSYLIPUT

Pääsyliput 10 € / jakso.
Varusmiehet, alle 18 vuotiaat, eläkeläiset ja opiskelijat 7 € /jakso.
Alle kouluikäiset maksutta.
Lipunmyynti ainoastaan AaltoAlvarin ovelta.

Näytökset

La 9.3. n. klo 17.50 Taitouintinäytös, su 10.3. n. klo 17.50 uimahyppynäytös
Näytös on maksullinen, sisältyy uinnin iltajakson pääsylippuun (katso hinnat yltä).

<< Palaa takaisin lajisivulle