Avovesiuinti

Avovesiuinti on uintia luonnonvedessä eli meressä, järvessä, lammessa ja joessa. Se on elämyksellistä kuntoliikuntaa ja ulkoilua, jolle Suomen puhtaat ja turvalliset vesistöt tarjoavat mainiot olosuhteet. 

Avoveden viileys vilkastuttaa uimarin verenkiertoa ja hormonitoimintaa sekä kasvattaa kylmänsietokykyä. Muuttuvat olosuhteet luovat avovesiuintiin haasteista, joista selviäminen lisää uimarin itseluottamusta ja psyykkisiä voimavaroja. Uinti ulkoilmassa ja luonnonvedessä sopii ihmisille, joille uimahallien sisäilma ja allasvesi aiheuttavat ongelmia. 

Avovesiuintia voi harrastaa ilman erityisiä uintivälineitä, mutta uimalakista ja uimalaseista on avovedessä hyötyä: lakki vähentää lämmön haihtumista pään alueelta ja uimalasit parantavat näkyvyyttä vedessä. Uimari voi myös käyttää neopreenisia varusteita (märkäpuku, lakki, hanskat ja sukat) madaltamaan kynnystä avoveteen tai jos suunnittelee pidempiä uintimatkoja. 

Avovesiuintia voi harrastaa myös kilpailumuotona. Jo varhaisissa olympialaisissa Kreikassa kilpailtiin avovedessä. Moderneihin olympialaisiin avovesiuinti tuli mukaan ensin triathlonin osana vuonna 2000. Maratonuinti eli 10 km:n uintimatka otettiin mukaan olympialaisten ohjelmaan Pekingissä vuonna 2008. 

Avovesiuinnin SM-kilpailuja on järjestetty vuodesta 2010 lähtien. Pohjoismaiden mestaruuksista on kilpailtu vuodesta 2013 lähtien kolmen, viiden ja kymmenen kilometrin matkoilla. Virallisissa kilpailuissa noudatetaan kansainvälisen kattojärjestön sääntöjä. Veden lämpötila määrittää kilpailuasun; märkäpuvun käyttö on pakollista, jos lämpötila on 16-18 astetta ja jos veden lämpötila on yli 20 astetta, on märkäpuvun käyttö kielletty. 

Säännöt ja pukuohjeistus:
https://d2t6wyhz55tig8.cloudfront.net/assets/files/25285/avovesiuinti_kilpailujen_saannot_lampotilat_ja_pukuohjeistus.pdf 

Avovesiuimarin muistilista:
https://d2t6wyhz55tig8.cloudfront.net/assets/files/13037/avovesiuimarin_muistilista.pdf 

Avovesiuinti SM-viikolla

SM-viikolla Joutjärvellä kilpaillaan 3 km yksilökilpailu ja 3 x 3 km joukkueviesti, jonka aika lasketaan yksilökisan aikojen perusteella. Matka on sama kaikille osallistujille. Sarjat SM-kilpailuissa ovat naiset ja miehet yleinen sarja, tytöt ja pojat 14-18-vuotta sekä masters naiset ja miehet, jossa ikäsarjat vaihtuvat 5 vuoden välein. SM-kilpailu uidaan yhteislähtönä ja kilpailurata on kaksi kierrosta. 

Avovesiuinnin SM uidaan lauantaina 5.8. klo 14.00-15.00 Joutjärvellä Möysän uimarannalla. Kilpailupäivän aikataulu:
11:30-12:30 Ilmoittautuminen SM-sarjat (kaikki)
12:45-13:15 Kilpailuinfo SM-sarjat (kaikki)
14:00-15:00 SM 3 km naiset/miehet, tytöt/pojat 14-18 ja masters N/M (viiden vuoden ikäsarjat)
15:30-16:00 Palkintojenjako SM-sarjat

Kilpailureitti SM 3 km

Yle näyttää kilpailun suorana TV2:ssa ja Areenassa.

Kilpailun tapahtumasivu (mm. osallistujat) Uimaliiton nettisivuilla: https://www.uimaliitto.fi/uinti/avovesiuinti/avovesiuinnin-sm-kilpailut-2023/

<< Palaa takaisin lajisivulle