Coastal-soutu

Coastal (rannikko)-soutua on kutsuttu perinteisen olympialuokkasoudun villiksi serkuksi.

Nimi kuva lajia hyvin, sillä coastal-soutua voi harrastaa merellä isoissa aalloissa, jotka tuovat lajiin uuden, seikkailu-urheilutyylisen ulottuvuuden. Kilpailuissa ei ole myöskään omia ratoja, jolloin kontaktit ja omien reittilinjojen valitseminen ovat osa lajia.

Coastal-soutu on tällä hetkellä nopeimmin kasvava soutumuoto maailmalla ja siinä järjestetään vuosittain maailmanmestaruuskilpailut. MM-kilpailuissa kilpailumatkat ovat 4-6 km. Lajia harkitaan myös olympialaisten ohjelmaan. Lajin isoja maita ovat tällä hetkellä Italia ja Ranska, mutta coastal-soutajia löytyy ympäri maailmaa.

Coastal-vene on olympialuokan venettä huomattavasti vakaampi ja aloittelijakin oppii sillä nopeasti soutamaan. Kokeneelle soutajalle puolestaan haastavat olosuhteet tuovat adrenaaliryöppyjä ja loputtomasti opeteltavaa. Veneluokkia on kolme; yksikkö, kaksikko ja perämiehellinen nelikko.

Coastal-soutu Suomessa

Suomen olosuhteissa coastal-soutu sopii meren lisäksi loistavasti järville. Se mahdollistaa soudun myös tuulisilla keleillä ja kylmillä vesillä, jolloin olympialuokan tai puuveneen soutaminen on hankalaa tai jopa vaarallista. Suomessa kilpailutoiminta on jo alkanut ja kesän aikana järjestetään coastal-soudun Suomen mestaruuskilpailut.

Kilpailun ja kuntoilun lisäksi coastal-soutu sopii erinomaisesti myös retkeilyyn. Useissa veneissä rungon sisään ja/tai päälle saa mahtumaan teltan, makuupussin yms retkeilyvarusteita. Samalla veneellä voi siis tehdä souturetkiä ja osallistua maailmanmestaruuskilpailuihin!

Coastal-soudun toimintaa järjestäviä seuroja: https://melontajasoutuliitto.fi/soutu/coastal-soutu/coastal-soutu-seuroja-suomessa/

Coastal-soutu Lahden SM-viikolla

Ensi kertaa SM-viikolla mukana olevan coastal-soudun Beach Sprintin SM-mitaleista kilpaillaan torstaina ja perjantaina 3.-4.8. Joutjärven melontakeskuksessa seuraavalla aikataululla:
To 3.8. aika-ajot klo 13 ja knock out klo 16
Pe 4.8. välierät klo 11 ja finaalit klo 15

Coastal-soudun finaalit nähdään myös Yle Areenassa suorana perjantaina klo 14.55 ja jälkilähetyksenä TV2:ssa samana päivänä klo 16.00.

<< Palaa takaisin lajisivulle