Pyöräsuunnistus

Pyöräsuunnistuksessa edetään pyörällä rastilta toiselle karttaan merkittyjä teitä tai polkuja pitkin. Suomessa poikkeaminen poluilta on sallittua. Se huomioidaan ratojen laadinnassa siten, että luonnon kulumisen haitat vältetään.

Rastit sijoitetaan urille eli teiden tai polkujen varteen. Pyöräsuunnistajilla on kilpailuissa kypäräpakko. Kartta kiinnitetään ohjaustangossa olevaan karttatelineeseen, jota pyöräsuunnistaja kääntää kartalla edettävän rastivälin suuntaiseksi.

Pyöräsuunnistuksessa tehtävänä on reitinvalintojen tekeminen uraverkostossa ja siihen liittyen myös maaston muotojen ja korkeuserojen arviointi. Kilpailijan keskinopeus on n. 20 km/h, ja huippunopeudet hyväkulkuisilla urilla ja alamäissä jopa 40-60 km/h. Vastaavasti pienillä sekä teknisesti vaikeammilla poluilla nopeus voi hidastua merkittävästi, jolloin pidemmältäkin kiertävät isompien urien reitinvalinnat ovat mahdollisia.

Pyöräsuunnistajan on oltava nopea päätöksen tekijä, sekä taitava ja vahva pyörän kanssa. Lisäksi kovassa vauhdissa tarvitaan myös uskallusta sekä hyvää ajotekniikkaa.

Pyöräsuunnistuksen ensimmäiset MM-kisat järjestettiin Ranskassa 2002. Suomi on pyöräsuunnistuksen maajoukkuetasolla yksi huippumaista. Vuonna 2022 Suomen joukkue saavutti pyöräsuunnistuksen MM-kilpailuissa seitsemän aikuisten ja 12 nuorten mitalia. Suomenmestaruuskilpailuissa osanottajamäärä on viime vuosina ollut noin 300 polkijan luokkaa.

Pyöräsuunnistuksen kilpailumuodot ovat sprintti, keskimatka, pitkä matka, yhteislähtö ja viesti. Kilpailumatkat ovat pisimmillään useita kymmeniä kilometrejä. Käytössä on erityinen pyöräsuunnistuskartta, jossa polkujen ajokelpoisuutta on kuvattu uraluokituksella. Pyöräsuunnistukseen on vakiintunut kosketusvapaa leimaustekniikka rasteilla, mikä mahdollistaa vauhdikkaan rastityöskentelyn ja sopii erinomaisesti lajin luonteeseen.

Pyöräsuunnistus Lahden SM-viikolla

SM-viikon päätöspäivänä, sunnuntaina 6.8., kilpaillaan Urheilukeskuksen maastossa pyöräsuunnistuksen SM-mitaleista. Kilpailumuoto on yhteislähtö, jossa kilpaillaan kesällä 2023 ensi kertaa SM-tasolla.

Kisapäivä alkaa klo 11.00, jolloin nuoret ja muut ikäluokat aloittavat SM-mittelöt. Naisten SM-mitaleista suunnistetaan klo 14.00 ja miehet aloittavat oman kisansa klo 15. Naisten SM-kisaa voi seurata suorana Yle Areenassa, TV2:ssa lähetys alkaa klo 14.15. Myös miesten kilpailu lähetetään suorana Yle Areenassa, ja koostelähetys TV2:ssa klo 18.00.

<< Palaa takaisin lajisivulle