Salibandy

SM-viikolla ratkotaan historian ensimmäiset SM-mitalit 3v3 Salibandyssa.

Koko kansan liikuttajaksi reilussa kolmessakymmenessä vuodessa kasvanut, ja Ruotsista meille 1980-luvulla rantautuneen salibandyn juuret juontavat koulujen liikuntatunneilla pelattuun sählyyn, joka levisi sittemmin myös opiskelu- ja työpaikkaliikunnan suosikkipelimuodoksi.

Salibandyn ja sählyn harrastajia onkin Suomessa noin 400 000 ja Salibandyliiton sarjoissa kirmaa vuosittain noin 50 000 pelipassin omaavaa pelaajaa junioreista senioreihin. Salibandyn ohella pienemmällä pelaajamäärällä pelattavalla sählyllä on harrasteliikunnassa edelleen vankka sijansa.  

Ensimmäiset sählymailat olivat lyhyitä ja taipuvuudeltaan ”letkumallisia”, mutta samaa tahtia, kun salibandyseuroja ja -joukkueita alkoi tulla mukaan räjähdysmäisesti vuonna 1985 perustetun Salibandyliiton sarjatoimintaan, on niin mailoissa kuin muissa varusteissa tapahtunut valtaisaa kehitystä viime vuosikymmeninä.  

Pelin idea ja vahvuudet ovat kuitenkin edelleen samat kuin alkuaikoina. Matala aloituskynnys niin varusteiden (maila, pallo, sisäpelikengät, kevyt urheiluvaatetus) kuin sääntöjen osalta ja sopivuus myös sekajoukkuein tapahtuvaan pelaamiseen, jossa joukkuepelien sosiaalinen aspekti korostuu. Alemmilla sarjatasoilla moni joukkue on edelleen kaveripiiristä koottu.

Lahden SM-viikolla ensimmäistä kertaa pelattava 3v3 Salibandy onkin tavallaan paluu pienpelien eli sählyn juurille. Erona perinteiseen sählyyn on, että 3v3 salibandyssa kentällä on kolmen kenttäpelaajan lisäksi myös maalivahti. Turnaus järjestetään kahdella kentällä ulkotapahtumana multisport-ulkopelialustalla, jolla pallo käyttäytyy kuten sisällä pelatessa. Kaukalon koko on20 x 10 m. Yksi ottelu koostuu kolmesta kolmen minuutin mittaisesta erästä. Joukkueen suosituskoko on maalivahti ja kuusi kenttäpelaajaa ja sarjoina ovat miehet, naiset ja sekasarja. 

3v3 Salibandy Lahden SM-viikolla 

SM-viikolla ratkotaan historian ensimmäiset SM-mitalit 3v3 Salibandyssa kolmessa sarjassa (miehet, naiset ja seka). Nimensä mukaisesti joukkue koostuu kolmesta kenttäpelaajasta ja maalivahdista, ja onpa peliaikakin 3 x 3 minuuttia.

Turnaus pelataan perjantaina ja lauantaina 4.-5.8. Perjantaina pelit aloitetaan klo Suurhallissa 12 ja lauantaina pelataan ulkona Messukeskuksen pysäköintipaikalla klo 14.30. Tarkempi tapahtumainfo ja mm. otteluohjelma löytyy täältä: https://bit.ly/47dsddw

Yle Areenassa salibandyfinaalit näytetään suorana lauantaina 5.8. klo 18.55 alkaen. TV2 näyttää koosteen samana iltana klo 20.15.

Kisatapahtumaan on vapaa pääsy!

<< Palaa takaisin lajisivulle