Ultimate

Ultimate on frisbeellä pelattava joukkuepeli, jossa ei käytetä tuomareita edes arvokisatasolla.

Ultimate on liitokiekolla eli frisbeellä pelattava joukkuepeli, jossa tavoitteena on tehdä maaleja vastustajan puolustamalle maalialueelle syöttämällä kiekko joukkuetoverille. Pelaaminen vaatii kypsyyttä ja pelin hengen eli Spiritin kunnioittamista tiukassakin kilpailutilanteessa, sillä lajissa ei käytetä tuomareita edes arvokisatasolla. Tämä piirre erottaa ultimaten kaikista muista joukkuelajeista.

Ulkokaudella lajia pelataan jalkapallokenttää kapeammalla pelialueella 7-vastaan-7. Talvisin pelataan halleissa viiden hengen kentällisillä. Muita suosittuja pelimuotoja ovat esimerkiksi rantaultimate. Sarjamuotoina ovat avoin, naiset ja mixed eli sekasarja. 

SM-viikolla kamppaillaankin juuri mixedin suomenmestaruudesta. Pelimuotona mixed tuo oman mausteensa ja erityislaatuisuuden mukanansa. Miten kahden eri oletetun sukupuolen pelaaminen sovitetaan yhteen ja millaisia taktisia ratkaisuja erityisesti mixedissä pitää ottaa huomioon?

Ultimate on erittäin kansainvälinen laji ja kattojärjestöllä onkin 104 jäsenmaata. Huolimatta lajin kansainvälisyydesta ja suuresta harrastajamäärästä, lajin yhteisöllisyys kantaa ympäri maailmaa. 

Vaikka Suomessa harrastajamäärät ovat maltillisempia, järjestetään ympäri vuoden niin harrasteturnauksia kuin SM-tason kilpailuja aikuisille ja junioreille. Ensimmäinen askel lajin tutustumiseen on klikata ultimate.fi-verkkosivustolle. Sieltä löytyvät myös paikkakuntien seuroja ja peliporukoita: https://ultimate.fi/home/aloita-ultimate/seurat/

Ultimate Lahden SM-viikolla

SM-viikolla pelataan ultimaten aikuisten mixed-SM turnaus, joka huipentuu sunnuntaina Paavolan kentällä pelattavaan SM-finaaliotteluun.

<< Palaa takaisin lajisivulle