Agility

Agility on koiran ja ihmisen yhteistyöhön perustuva vauhdikas urheilulaji

Kilpailutilanteessa agilityradalla ihminen ohjaa koiraa tuomarin määräämässä järjestyksessä pyrkien virheettömyyteen ja nopeuteen. Agility suoritetaan radalla, jossa on 15–22 estettä ja ohjaus tapahtuu liikettä ja ääntä käyttämällä. Menestyminen edellyttää hyvää fyysistä kuntoa, radanlukua ja ohjaustekniikoiden hyvää hallintaa. Kilpailuissa koirat jaetaan viiteen kokoluokkaan niiden säkäkorkeuden mukaan. Kansainvälisellä tasolla kokoluokkia on kolme. Tasoluokkia on kolme ja kilpaileminen aloitetaan 1-luokasta. Arvokilpailut käydään 3-luokassa.

Suomessa ratatyyppejä on neljä: perinteiset nopeutta ja virheettömyyttä painottavat agility- ja hyppyradat sekä pisteiden keräämiseen perustuvat snooker- ja gambler-kilpailumuodot. Viidenneksi lajiksi on nousemassa agilityä muistuttava hoopers vuoden 2023 aikana. Suomessa lajia harrastetaan ulkokentillä ja sisähalleissa. Lajin harrastamisen hyvät puitteet mahdollistavat lajin kasvamisen.

Agility sopii kaikenikäisille ohjaajille ja harrastamisen voi aloittaa terveen koiran kanssa. Lajin harrastaminen edellyttää perustottelevaisuutta, koska radoilla koira on vapaana. Agilityä voi harrastaa sekä urheiluseurojen että yksityisten toimijoiden kautta. Suomen Agilityliitolla, joka toimii agilityurheilijoiden etujärjestönä ja agilityseurojen kattojärjestönä, on noin 250 jäsenyhdistystä. Aktiivisesti lajia harrastavia ihmisiä koirineen on maassamme yli 14 000.

Agility SM-viikolla

SM-viikon aikana tullaan kilpailemaan agilityn GAMES-SM 2022 tapahtumassa vauhdikkailla ja luovuutta vaativilla snooker- ja gambler- radoilla. Lauantaina 2.7. kilpaillaan karsintakilpailut, joista parhaat etenevät sunnuntain 3.7. yksilö- ja joukkuefinaaleihin. Päätuomarina toimii Marc Rabadà Guarque Espanjasta. Kilpailutapahtuman seuraaminen on yleisölle maksutonta.

Games-SM 2022 aikataulu:

Lauantai
10:00 Gamblers karsinta
12:00 Snooker karsinta

Sunnuntai
10:00 Gamblers finaali
11:30 Snooker finaali
13:00 Gamblers joukkuefinaali
14:30 Snooker joukkuefinaali

Tarkempi aikataulu löytyy täältä: https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1RvsGQ4sCa8j7DJtDeWDWZZSLilX-uDeT

Kilpailun verkkosivut löytyvät osoitteesta  https://agiarvokisat.com/games-sm/

Vauhdikkaisiin agilitytunnelmiin pääsee Ylen kanavilla sunnuntaina 3.7. klo 9.55 (Areena) ja klo 12.00 TV2.

Otsikkokuva: Agilityliitto/Jukka Pätynen, koirakuvat.fi

<< Palaa takaisin lajisivulle