Kriketti

Kriketti on maailman toiseksi suosituin urheilulaji ja se muistuttaa etäisesti suomalaista pesäpalloa.

Vaikeasääntöisen pelin maineesta huolimatta pelin perussäännöt ovat varsin selkeitä ja aloittelijankin on helppo päästä peliin mukaan.

Krikettiä pelataan yleisimmin ovaalinmuotoisella kentällä 11-jäsenisin joukkuein. Kentän keskellä on 20 metriä pitkä syöttökaista, jonka molemmissa päissä on pesä. Syöttäjä syöttää pallon pompun kautta vastakkaisella pesällä olevalle lyöjälle. Omaleimaista pelille on, että palloa saa lyödä kaikkiin suuntiin — myös suoraan taaksepäin. Pesäpallon ja baseballin tapaan ottelun voittaa eniten juoksuja tehnyt joukkue.

Suuressa osassa krikettiotteluita on yksi vuoropari, jonka puitteissa kumpikin joukkue syöttää pelimuodosta riippuen 50, 40 tai 20 kuuden syötön syöttösarjaa. Toisaalta koulukriketissä tai pihapeleissä ottelut voivat kestää jopa vain vartin. Huipputasolla kilpaillaan myös pelimuodoissa, joissa syöttösarjojen määrää ei ole rajattu, ja krikettiottelu voi kestää useamman päivän.

Lyöntivuorossa olevan joukkueen tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon juoksuja ennen syöttösarjojen loppumista tai kymmenen lyöjän palamista, jolloin joukkue ei enää saa kahta lyöjää pesille ja lyöntivuoro päättyy. Juoksutili karttuu aina lyöjien vaihtaessa paikkaa vastakkaiselle pesälle, mutta todellinen tavoite on lyödä pallo suoraan ulkorajan yli, koska tästä palkitaan kuudella juoksulla.

Syöttövuorossa oleva joukkue pyrkii polttamaan lyöjiä esimerkiksi salakavalilla kierresyötöillä ja rajoittamaan juoksujen määrää sähäkällä ulkokenttäpelillä; kumpi tahansa lyöjä voi palaa pesien välillä juostessaan. Ensin syöttövuorossa olleen joukkueen siirtyessä lyömään tulee heille tavoitteeksi tehdä yksi juoksu vastustajaa enemmän. Ottelu voi näin päättyä vuoroparin jälkipuoliskolla nopeastikin, jos toisena lyöntivuorossa oleva joukkue joko saavuttaa alhaiseksi jääneen juoksutavoitteensa pikaisesti, tai syöttövuoroon siirtynyt joukkue polttaa kymmenen lyöjää.

Kriketti SM-viikolla

Kriketti on ollut mukana kaikilla SM-viikoilla, ja lajista on nähty aiemmin kaksi eri muotoa: T10 ja sisällä pelattava häkkikriketti.

Salossa SM-viikon lauantaina on tiedossa ensimmäistä kertaa naisten näytösturnaus ja sunnuntaina pelataan miesten Ten10 softball-kriketin suomenmestaruudesta. Lauantain turnaus alkaa klo 10.45 ja finaalipeli alkaa klo 16. Sunnuntaina ensimmäinen Ten10 sofball -peli starttaa klo 10 ja mestari on selvillä klo 15 alkavan finaaliottelun jälkeen. Finaaliottelu on nähtävissä suorana Yle Areenassa.

Tule tutustumaan maailman toiseksi suurimpaan urheilulajiin Urheilupuiston juoksusuoran kriketti-pisteelle sunnuntaina 3.7. klo 10-14!

Kaikkiin otteluihin on vapaa pääsy.

Otsikkokuva: Haroon Shad

<< Palaa takaisin lajisivulle