Petankki eli pétanque

Petankki, eli kansainväliseltä nimeltään pétanque, on kuulapeli, jota pelataan kaikkialla maailmassa.

Kuulapelien historia on tuhansia vuosia vanha. Petankki sai nykyisen muotonsa kuitenkin vasta vuonna 1910, kun eteläranskalaisessa La Ciotatin kaupungissa kuulapeleihin innostunut Jules Le Noir totesi paikallisen kuulapelin olevan reumatismiselle keholleen liian rasittavaa. Hän halusi kuitenkin jatkaa mukavia iltoja kavereittensa kanssa kuulapeliä pelaten. Hän kehitti uuden pelin, jossa kuula piti heittää jalat yhdessä ringissä seisten. Muissa Ranskassa pelattavissa kuulapeleissä otettiin nimittäin juoksuaskelin vauhtia tai kuroteltiin pitkiä askeleita sivusuuntaan. Nimi Pétanque on muuntunut Provencen kielisestä “ped tancas” -eli jalat yhdessä.

Petankin pelivälineinä ovat metalliset kuulat sekä puinen tai kv.liiton hyväksymä VMS:n synteettinen maalipallo (snadi). Pelialusta voi olla millainen tahansa, suositeltavin on melko tasainen hiekkakenttä, kooltaan vähintään 3 x 12 m. Peliä pelataan kahdella 1-3 –hengen joukkueella. Tarkoituksena on heittää metallikuulia mahdollisimman lähelle maahan heitettyä maalipalloa ja pisteitä saa se joukkue, jonka metallikuula tai -kuulat ovat lähempänä snadia.

Suomi osallistuu moniin lajin kansainvälisiin arvoturnauksiin vuosittain ja uusimpana saavutuksena on lajin MM-pronssi marraskuulta 2021.

Petankki SM-viikolla

Ensimmäistä kertaa SM-viikolla mukana olevassa petankissa eli pétanquessa kisataan sekajoukkueiden duppeli- ja trippelimestaruuksista. Nimensä mukaisesti joukkueissa on joko kaksi tai kolme henkilöä. Sekaduppelijoukkueessa on oltava edustettuina molemmat sukupuolet, sekatrippelijoukkueessa on oltava molemmat sukupuolet edustettuina tai juniori-ikäinen pelaaja.

SM-sekaduppeli ja SM-sekatrippeli 2022 pelataan perjantaina ja lauantaina 1.-2.7. Alkupelit käydään kumpanakin päivänä Moision koululla, ja mitaliottelut puolestaan Salon Urheilupuistossa.

Alustavat aikataulut:
pe 1.7. ja la 2.7. alkupelit 9-16, välierät ja finaali 16.30 alkaen

Ilmoittautuneiden lista: https://www.petanquefinland.com/kilpailut-ja-tapahtumat/sm-kilpailut/sm-sekaduppeli-trippeli/2022/ilmoittautuneet/
Tulossivu: https://www.petanquefinland.com/kilpailut-ja-tapahtumat/sm-kilpailut/sm-sekaduppeli-trippeli/2022/tuloksia/

SM-sekaduppelin mitaliottelut nähdään myös Ylen kanavilla. Areena välittää ratkaisupelit pe 1.7. klo 17.55 alkaen ja koostelähetys vielä samana iltana TV2:ssa klo 19.

Kilpailuun on vapaa pääsy!

Otsikkokuva: YLE / Nina Keski-Korpela

<< Palaa takaisin lajisivulle