Petankki eli pétanque

Petankki, eli kansainväliseltä nimeltään pétanque, on kuulapeli, jota pelataan kaikkialla maailmassa.

Kuulapelien historia on tuhansia vuosia vanha. Petankki sai nykyisen muotonsa kuitenkin vasta vuonna 1910, kun eteläranskalaisessa La Ciotatin kaupungissa kuulapeleihin innostunut Jules Le Noir totesi paikallisen kuulapelin olevan reumatismiselle keholleen liian rasittavaa. Hän halusi kuitenkin jatkaa mukavia iltoja kavereittensa kanssa kuulapeliä pelaten. Hän kehitti uuden pelin, jossa kuula piti heittää jalat yhdessä ringissä seisten. Muissa Ranskassa pelattavissa kuulapeleissä otettiin nimittäin juoksuaskelin vauhtia tai kuroteltiin pitkiä askeleita sivusuuntaan. Nimi Pétanque on muuntunut Provencen kielisestä “ped tancas” -eli jalat yhdessä.

Petankin pelivälineinä ovat metalliset kuulat sekä puinen tai kv.liiton hyväksymä VMS:n synteettinen maalipallo (snadi). Pelialusta voi olla millainen tahansa, suositeltavin on melko tasainen hiekkakenttä, kooltaan vähintään 3 x 12 m. Peliä pelataan kahdella 1-3 –hengen joukkueella. Tarkoituksena on heittää metallikuulia mahdollisimman lähelle maahan heitettyä maalipalloa ja pisteitä saa se joukkue, jonka metallikuula tai -kuulat ovat lähempänä snadia.

Suomi osallistuu moniin lajin kansainvälisiin arvoturnauksiin vuosittain ja uusimpana saavutuksena on lajin MM-pronssi marraskuulta 2021.

Otsikkokuva: YLE / Nina Keski-Korpela

<< Palaa takaisin lajisivulle