Valjakkoajo

Valjakkoajosta tulee yleensä mieleen lumisella hangella kiitävä koiravaljakko, mutta nyt ei ole ollenkaan kyse koirista, vaan hevosista.

Valjakkoajotiimiin kuuluu ajuri, vaunuavustaja ja yksi tai useampi hevonen tai poni. Hevosvaljakkoajo on Suomen Ratsastajainliiton alainen hevosurheilulaji. Valjakkoajossa hevonen tai poni vetää vaunuja, sitä vastoin raviurheilussa puhutaan kärryistä. 

Valjakkoajokilpailussa on kolme osakoetta: koulukoe, maratonkoe ja tarkkuuskoe. Voittaja on valjakko, jolla on viimeisen osakilpailun maalissa vähiten virhepisteitä. 

Vauhdikkain osakoe on sporttinen maraton, jossa vesi pärskyy ja rapa roiskuu. Maraton koostuu maastossa ajettavista esteistä ja teistä. Reitti on maksimissaan 18 km pitkä. Esteitä on erilaisia, mutta yleisön näkökulmasta vesieste on se suosituin. Tiukoissa käännöksissä tai kaltevilla pohjilla avustajan eli groomin tehtävänä on pitää vaunua pystyssä vaikka sitten roikkumalla vaunun sivulla. Vastaavasti koulu- ja tarkkuuskokeessa avustaja istuu vaunuissa paikallaan.

Koulukoe on elegantein osakilpailu. Tyyliin sopivasti pukeutuneena suoritetaan ennalta määrätty ohjelma juhlavaunuilla ajaen. Ulkomuistista ajettavaan ohjelmaan sisältyy mm. käynnissä, ravissa tai laukassa esitettyjä kuvioita. Ohjelma kestää noin 10 minuuttia.

Yleensä viimeisenä kisapäivänä ajetaan tarkkuuskoe. Radalle rakennetaan oranssin värisistä kartioista portteja, joiden läpi ajetaan ravissa tai laukassa. Porttien leveys riippuu kilpailun vaikeustasosta: vaikeassa luokassa porttien leveys on +20 cm vaunun akselin leveyden lisäksi.  Jokaisen kartion päällä on keltainen pallo. Pallon pudottaminen maksaa 3 virhepistettä ja valjakolle voi kertyä myös aikavirhepisteitä mikäli se ylittää annetun enimmäisajan. Radan pituus on enintään 800 m ja portteja 20. 

Valjakkoajoa voi harrastaa kaikenikäiset ihmiset ja usein se onkin koko perheen harrastus. Suomessa tavallisin valjakko on joko hevos- tai poniyksikkö, mutta muutamia parivaljakkoja voi myös nähdä kilpakentillä. Valjakkoajon harrastajia on arviolta kaikkiaan lähes tuhat, joista noin puolensataa kilpailee aktiivisesti kansainvälisellä-, kansallisella-, alue- ja/tai seuratasolla. 

Kiinnostuitko? Katso lisätietoja täältä: http://www.valjakko.net/_media/valjakkoesite-2020-nettiversio.pdf

Valjakkoajo SM-viikolla

Valjakkoajo tuo hevoset ensi kertaa mukaan SM-viikon ohjelmistoon. Kolmipäiväinen valjakkoajon SM-kisa, SJ Driving, alkaa perjantaina 1.7. koulukokeella ja lauantaina 2.7. on vuorossa vauhdikas maraton. Nämä molemmat kisataan SJ-tallilla Halikossa.

Sunnuntaiksi valjakot siirtyvät Urheilupuistoon, jossa sijaitsevassa ratsastuskeskuksessa kisataan tarkkuuskoe.

Tarkempia tietoja kisasta löytyy Facebookista: https://www.facebook.com/sjdriving
Lähtölistat, tulokset ja aikataulut löytyvät osoitteesta www.valjakko.net
Sunnuntain lähtölista (PDF) on ladattavissa tästä.

Yle näyttää kanavissaan sunnuntaina kisattavan päätöksen eli tarkkuuskokeen. Lähetys alkaa TV2:ssa klo 11.

Kaikkiin kilpailutapahtumiin on vapaa pääsy!

Otsikkokuva: Leena Niemistö

<< Palaa takaisin lajisivulle