SM-viikon tarina

SM-viikko kokoaa yhteen urheilulajeja, jotka ovat urheilua rakastavalle suomalaiselle yleisölle ehkä hieman tuntemattomampia. Mukana oleville lajeille SM-viikko tarjoaa suurkilpailun tunnelmaa ja kovan tason sporttia ja yhteisöllisyyttä. SM-viikko on iloa, ystäviä ja yhdessä tekemistä muiden lajien ja sidosryhmien kanssa. Tapahtuman tavoitteena saada lajeille uutta yleisöä, uusia harrastajia ja medianäkyvyyttä.

SM-viikko on osa Suomen Olympiakomitean palvelutarjontaa, ja Olympiakomitea myös tuotti ensimmäiset SM-viikot Tampereella ja Vantaalla. Vuonna 2018 Olympiakomitea solmi SM-viikon operatiivista toteuttamista koskevan sopimuksen KOKO Tapahtuma Osuuskunnan kanssa.

Ruotsin SM-Veckanista inspiraation saanut monilajitapahtuma järjestettiin Suomessa ensi kerran helmikuussa 2016 Tampereella. Tällöin mukana oli 22 urheilulajia.

– Ajatus Suomen omasta ”SM-veckanista” oli pyörinyt käytäväpuheissa jo vuosia. Useiden eri tahojen toiveesta, ja Ruotsin hyvän esimerkin innoittamana päätettiin sitten kokeilla, toimiiko pienten lajien yhteinen SM-tapahtuma myös Suomessa, kertoo SM-viikon ”isä” Esa Niemi, joka toimii SM-viikon tuotannosta vastaavan KOKO Tapahtuma Osuuskunnan puheenjohtajana.

Ja sehän toimi! Ensimmäinen SM-viikko keräsi heti kiitosta niin lajiliitoilta kuin kilpailijoiltakin. Paikan päällä kisatapahtumia kävi seuraamassa tuhansia katsojia ja Ylen kotikatsomoihin välittämät kilpaurheilun jännitysnäytelmät keräsivät hyvät katsojaluvut.

Tapahtuman lajikirjo on vuosien kuluessa kasvanut ja monipuolistunut, ja SM-mitaleista on kisattu niin maalla, vedessä kuin ilmassakin. Kuuden vuoden aikana SM-viikko on esitellyt yleisölle huikeat 85 urheilulajia uppopallosta laskuvarjohyppyyn ja thainyrkkeilystä shakkiin. Mukaan on mahtunut mm. moottoriurheilua, kamppailu- ja voimailulajeja, äly- ja tarkkuuslajeja, mailapelejä ja joukkuelajeja. Yhden SM-viikon lajiennätystä pitää SM-viikko Salossa kesällä 2022, jolloin mukana oli peräti 28 lajia.

Yle on ollut vahvasti mukana järjestelyissä aivan alusta lähtien, ja yleisö onkin löytänyt SM-viikon lajit upeasti myös Ylen kanavilta. Jokaiselta SM-viikolta Yle on välittänyt tunnelmia ja tiukkoja mitalikamppailuita sekä suorana että jälkilähetyksenä useita kymmeniä tunteja. Parhaimmillaan lajit ovat koukuttaneet vastaanottimien ääreen useita satoja tuhansia katsojia. Kesän 2023 SM-viikkolähetykset keräsivät tv-vastaanottimien ääreen ennätykselliset 1,6 miljoonaa silmäparia!

SM-viikon isäntäkaupunkeina ovat toimineet Tampere (2016-2017), Vantaa (2018-2019), Joensuu 2020, Salo (2022) ja Lahti (2023). Seuraava SM-viikko järjestetään Jyväskylässä maaliskuussa 2024. Kesän 2025 isäntäkaupunki julkistetaan Jyväskylän SM-viikon avajaisissa.

SM-viikko on palkittu Urheilumarkkinointiteko-palkinnolla Suomen Urheilugaalassa 2016. AKK-Motorsport ry:n Mitaligaalassa 2018 Karl Ebbin kiertopalkintomalja luovutettiin ”uraauurtavalle ja kunnianhimoiselle hankkeelle, joka esittelee laadukkaasti useita urheilulajeja suurelle yleisölle. SM-viikko on ottanut autourheilun mukaan lajikirjoonsa ennakkoluulottomalla asenteella ja yhteistyö kantaa hedelmää myös tulevalla kaudella.”

SM-viikon numeroita

6 kaupunkia
8 tapahtumaa
85 lajia
Yli tuhat tuntia lähetyksiä Ylen kanavissa
Tuhansia SM-mitaleita

Tuhansia vapaaehtoisia
Kymmeniä tuhanisia urheilijoita, valmentajia ja huoltajia

Yli kaksi miljoonaa tavoitettua tv-katselijaa