SM-viikko kokoaa yhteen lajeja, jotka ovat urheilua rakastavalle suomalaiselle yleisölle ehkä hieman tuntemattomampia. Tapahtuma on esitellyt nelivuotisen historiansa aikana jo 50 urheilulajia – ja määrä sen kun kasvaa!
Ruotsin SM-Veckanista inspiraation saanut SM-viikko järjestettiin ensi kerran helmikuussa 2016 Tampereella. Tällöin mukana oli 22 urheilulajia.
– Ajatus Suomen omasta ”SM-veckanista” oli pyörinyt käytäväpuheissa jo vuosia. Useiden eri tahojen toiveesta, ja Ruotsin hyvän esimerkin innoittamana päätettiin sitten kokeilla, toimiiko pienten lajien yhteinen SM-tapahtuma myös Suomessa, kertoo Esa Niemi, joka toimii SM-viikon tuotannosta vastaavan KOKO Tapatuma Osuuskunnan puheenjohtajana.
Ensimmäinen SM-viikko keräsi heti kiitosta niin lajiliitoilta kuin kilpailijoiltakin. Paikan päällä kisatapahtumia kävi seuraamassa tuhansia katsojia ja Ylen kotikatsomoihin välittämät kilpaurheilun jännitysnäytelmät keräsivät hyvät katsojaluvut. Ensimmäinen SM-viikko palkittiin myös Urheilumarkkinointiteko-palkinnolla Suomen Urheilugaalassa.
Tapahtuman lajikirjo on vuosien kuluessa kasvanut ja monipuolistunut, ja SM-mitaleista on kisattu niin maalla, vedessä kuin ilmassakin. Neljän vuoden aikana SM-viikko on esitellyt yleisölle peräti 50 urheilulajia uppopallosta laskuvarjohyppyyn ja thainyrkkeilystä shakkiin. Mukaan on mahtunut mm. moottoriurheilua, kamppailu- ja voimailulajeja, äly- ja tarkkuuslajeja, mailapelejä ja joukkuelajeja.
– Ns. valtavirrasta poikkeavien lajien seuraaminen on mielenkiintoista. Tosin mukaan mahtuu ja mukana on jo ollut myös Suomen mittakaavassa isompiakin lajeja ja myös niille tapahtuma on hyvä näyteikkuna tuoda omaa lajia esille mm. TV- ja medianäkyvyyden kautta, kertoo Niemi.
Yleisö onkin löytänyt SM-viikon lajit upeasti myös Ylen kanavilta, ja parhaimmillaan lajit ovat koukuttaneet vastaanottimien ääreen satoja tuhansia katsojia.
Seuraavan kerran SM-viikolla kisataan tammi-helmikuun vaihteessa Joensuussa, missä mukana on lähes 20 lajia, joista kahdessatoista kisataan SM-mitaleista. Lopullinen lajilistaus julkistetaan tämän vuoden lopulla. Mukana olonsa on jo vahvistanut muutama uusi laji, pari paluumuuttajaa sekä kolme lajia, jotka ovat olleet mukana kaikilla SM-viikoilla. SM-viikko koukuttaa siis katsojien lisäksi myös urheilijat ja lajit!
Suomen Olympiakomitean hallinnoimaa SM-viikkoa tehdään ja toteutetaan lajien ja lajiliittojen välisenä yhteistyönä. Tapahtuman käytännön toteutuksesta vastaa KOKO Tapahtuma Osuuskunta yhdessä Yle Urheilun ja isäntäkaupungin kanssa.
SM-viikon lajit 2016-2019:
biljardi, BMX, bridge, darts, drifting, futsal, istumabeachvolley, ITF taekwon-do, jousiammunta, judo, kahvakuulaurheilu, kanoottipoolo, karting, kasa-ammunta, kaukalopallo, keilailu, kortteliajo, kriketti, kädenvääntö, lacrosse, laskuvarjohyppy, lippupallo, maahockey, miekkailu, minisupermoto, padel, rantahengenpelastus, rantavesipallo, ratagolf, ratamelonta, ringette, roller derby, rugby, shakki, speedgolf, sulkapallo, super enduro, taekwondo, taido, taitolento, thainyrkkeily, tikkaurheilu, trial-pyöräily, triathlon, uinti, ultimate, uppopallo, valjakkourheilu, vesihiihtourheilu, X-trial