Ajankohtaista

Isä, poika ja kajakki – melonta on Vallinien elämäntapa

Rakkaus melontaan hehkuu Pasi ja Jussi Vallinin jokaisesta lauseesta niin, ettei se voi jäädä epäselväksi millään tavoin. 80 vuotta syyskuussa täyttä Pasi ja 51-vuotias poika Jussi ovat kaksi Salon SM-viikon intohimoisista kilpailijoista. Molemmat kisaavat tapahtumassa short trackin ja maratonmelonnan SM-kilpailussa

Ei niin tosissaan, mutta silti tosissaan kun ”numerolappu on rintaan laitettuna”.

Siinä missä Pasilla on melonnassa uskomattoman pitkä, lähes 50 vuoden kokemus, on Jussilla heittää omalta osaltaan huima meriitti.

– SM-mitaleita on ennen tätä tapahtumaa 222 kappaletta, joista kahta lukuunottamatta kaikki ovat rata- ja maratonmelonnasta. Kaksi on koskimelonnan puolelta. 13-vuotiaana aloitin kilpailemisen ja joka vuosi on kisattu, Saaristomeren Melojia edustava Jussi kertoo.

Jussin kajakki on halkonut vesiä näiden vuosien aikana miehen arvion mukaan lähes kolme kertaa maapallon ympäri verrattavan matkan.

– Noin 112 000 kilometriä. Parhaina vuosina 4000, nykyisellään noin 3000. Tässä pysyy suhteellisen hyvin kunnossa, Jussi naurahtaa.

Ei niin yllättäen Jussi löysi lajin pariin isänsä harrastuksen kautta, jo alle kymmenvuotiaana. Melonta oli hänen nuoruudessaan kotiseudulla Länsi-Suomessa iso laji.

– Kyllähän tänään lajin esille saaminen kansainvälisen menestyksen kautta olisi tietysti tärkeä asia. Itse melonnan harrastajiahan riittää retkeilypuolella kyllä. Toivottavasti nyt kaksien olympialaisten tauon jälkeen saisimme Pariisiin myös edustajan 2024, kaksikko mietiskelee.

Monipuolisen urheilutaustan nuoruudestaan omaava isä-Pasi rakastui lajiin 70-luvulla otettuaan sen hiihtoa varten harjoitusohjelmaansa.

– Siitä se pikkuhiljaa sitten lähti. Jokimaratonit olivat 80-luvulla lajin kulta-aikaa, silloin kansa tykkäsi katsella ”sirkushuveja” koskissa. Paljon on tullut retkeiltyä ympäri Euroopan vesiä ja onhan kilpailuistakin tullut muun muassa seitsemän MM-mitalia, Pasi kertoo.

Juteltaessa kilpailemisen tärkeydestä löytyy molemmilta sama vastaus.

– Kilpailuviettiä on vain edelleen kovasti. Toki myös kavereiden näkeminen on yhä tärkeämmässä asemassa.

Euran Kanoottiklubia edustava Pasikin on laskenut meloneensa elämänsä aikana kertaalleen ”ympäri maapallon”.

– Isä meloi aina 75-vuotiaaksi asti vähintään se tuhat kilometriä vuodessa ja vieläkin sellaiset 700-800 km, Jussi kehuu selkeästi ylpeänsä isänsä kuntoa.

Vesi ja luonto yleensäkin nousevat puheissa usein esille, kun melonnan viehätyksestä puhutaan herrojen kanssa.

– Vesi on monipuolinen elementti, joka edustaa meille elämän jatkumista, kaksikko tunnelmoi.

Lajin harrastamisen aloittamisen kynnyskään ei pitäisi olla kenellekään heidän mielestä korkea.

– Seuroilla on kanootteja, joita saa kokeilla hyvinkin helposti. 

Suomen edellisestä olympiakullasta melonnassa tulee kuluneeksi juuri 30 vuotta. 1992 Barcelonassa Mikko Kolehmainen meloi kajakkiyksiköiden maailman parhaaksi.

– 1992 sain ”pataan” Mikolta ja tänään niin taitaa tulla täällä Salossa hänen pojalta Eetulta. Hetken päästä varmaan sitten Aatunkin pojalta, Jussi Vallin naurahtaa jo hänkin pitkää uraansa sekä sen toivottavasti vielä pitkää jatkumista kuvaillen.

Torstaina Uskelanjoella Pasi Vallin otti M80 -sarjan Suomen mestaruuden 3,2 km taipaleella ajalla 25.40,17 ja Jussi Vallin 223:nnen SM-mitalinsa kultaisena M50 -sarjassa.

Miesten yleisen sarjan Suomen mestariksi meloi Vanajaveden Vesikoiden Jaakko Hippeläinen ja naisten Tampereen Vihurin Netta Malinen.

SM-viikolla ratkotaan melonnassa torstaisten short trackin SM-mitalien lisäksi vielä perjantaina maratonmatkojen Suomen mestaruudet.

Melonnan short trackin SM-kilpailun Ylen lähetys on nähtävissä Yle Areenasta jälkilähetyksenä 

https://areena.yle.fi/1-62580027

Teksti: Olympiakomitea/Toni Flink
Kuva: Tomi Hänninen