Ajankohtaista

Speedgolf: Jari kiirehtii itselleen rauhantunteen

Mitä tapahtuu, kun yhdistää hyvinkin kiireettömänä tunnetun urheilulajin golfin ja siinä mahdollisimman nopean etenemisen? 

Speedgolfin Suomen ehdottomaan parhaimmistoon kuuluvalle todelliselle moniosaajalle Jari Pitkälälle ainakin ensikuulemalta kovinkin erikoiselta kuulostavan lopputuloksen. Mutta kun miestä kuuntelee enemmän, saati seuraa pelaamista kentällä, ymmärtää pointin.

– Minun tyylinen ihminen saa rauhan juurikin tästä. Kun normaalisti lyömään tullessa tulee päähän kauheasti ajatuksia, niin tämä lajimuoto vapauttaa siltä. Moni on pelannut kanssani elämänsä parhaan kierroksen nimenomaan speedgolfissa, Pitkälä naurahtaa.

Speedgolfissa pelataan normaalia golfia juosten ja tulos määräytyy käytetyn ajan ja lyöntien määrän summana. Maksimissaan saa käyttää seitsemää mailaa. Salon SM-viikolla pelattiin sprinttimuodon Suomen mestaruuksista, jossa pelimatka oli kolme väylää.

Teologian opiskeluiden kautta bisnesmieheksi 2000-luvun alussa muuntautuneen 45-vuotiaan uusimaalaistuneen Länsi-Lapista lähtöisen olevan Pitkälän puhuessa speedgolfista kohtaavat lajin ja ”oikean elämän” polut jatkuvasti.

– Olen haastatellut työurallani yli 10 000 ihmistä parinkymmenen vuoden aikana ja olen sitä kautta oppinut löytämään itseäni. Teologian opinnoista ei ole todellakaan ollut haittaa millään elämän eri osa-alueella, Pitkälä taustoittaa.

Opiskeluaikanaan nykysin Suomen kuudenneksi suurimman työnantajan Baronan viidenneksi työntekijäksi liittynyt Pitkälä innostui speedgolfista tutustuttuaan ensin perinteiseen pelimuotoon työnsä kautta, mutta huomattuaan vaimon, kahden tyttären ja työn tekevän ajankäytön haastavaksi useamman tunnin golfkierrokselle.

– Otin aikoinani esikoistyttäreni aina vaunuissa iltakierrokselle ja voi sanoa, että siellä tuli speedgolfin esiastetta harrastettua. Sitten luin juttua Mikko Rantasen pelaamisesta lajin MM-kisoissa, sytyin heti lajiin ensimmäisellä lukemallani ja otin mieheen yhteyttä. Ystävystyttiin ja nythän me olemme jo yhtiökumppaneitakin pelikavereuden lisäksi.

Speedgolfin lisäksi mm. kuorolaulua ja pianon soittoa harrastava Pitkälä toimii myös suomalaisen urheilun taustajoukossa Nordic Ski Finlandin hallituksessa.

– Toivon pystyväni olemaan mukana jonkin uuden alussa tässäkin tapauksessa. Haluan olla rakentamassa huippu-urheilun maailmaa tällä tavalla.

Mutta palataan speedgolfiin ja pyydetään yhdeltä lajin suurimmista suomalaisnimistä mainospuhe.

– Kunnon takia loistava laji. Kierros kuluttaa kaloreita 700-1100 noin tunnissa. Ja samalla saa golfhimon täytettyä nopealla tahdilla!

Pitkälä muistelee vauhdikkaasti Rantasen kanssa tekemäänsä MM-matkaa Yhdysvaltoihin ja siellä tulleisiin oppeihin, kun kaikki ei ollutkaan niin helppoa.

– Aina on olemassa matka. Tuo oli mahtava kokemus 40-vuotiaalle miehelle, miten voi löytää tällaisia fiiliksiä, kuten tämä toi. Ei mennyt ihan nappiin silloin.

Myös tulevana marraskuuna Pitkälä matkaa MM-kilpailuihin.

– MM-tasolla viisikymppiset ovat menestyjiä. Tässä iässä vielä kehitytään kovasti tässäkin asiassa, Pitkälä vakuuttaa.

Yksi suuri intohimo Pitkälällä on selkeästi kunnosta huolehtiminen, myös muiden kuin itsensä.

– Kahtena perättäisenä marraskuuna suoritin ”Milli marraskuun” eli miljoona askelta kuukaudessa. Kympin juoksulenkki aamulla, päivällä perusaskeleet ja illalla puolimaraton. Siitä se kertyi päivittäin.

– Haluaisin tehdä tästä ”jutun” ihmisille: miljoonalla mennään suorittamisen puolelle, mutta esimerkiksi puoli miljoonaa askelta marraskuussa voisi olla hieno konsepti. Pimeänä aikana kirkastusta elämään. Ja liikuntahan voi jäädä ”päälle” tämän jälkeen, Pitkälä kertoo entisestään innostuneemmin.

– Me kaipaamme piristysruisketta elämäämme. Tässä olisi yksi mahdollisuus.

Parinkymmenen golfvuoden jälkeen Kytäjä Golfia edustava Pitkälä muuten teki taannoin elämänsä ensimmäisen hole in onen Hirsalassa. Totta kai speedgolfkierroksella, kuinkas muutenkaan.

Perjantaina Jari Pitkälä sijoittui Salon SM-kilpailussa kuudenneksi lopputuloksella 7.21,2. Mestaruuden vei turkulainen Aura Golfia edustava Marko Kuningas, jonka yhteistulos 6.26,4 muodostui 12 lyönnistä (+1) ja ylivoimaisesti kisan nopeimmasta ”juoksuajasta” 4.26,4. Maailmanmestari Mikko Rantanen oli hopealla ja Lauri Alakuijala pronssilla. 

Naisten mestaruuden voitti ylivoimaisesti Pickala Golf Clubin Milla Hallanoro 7.42,8 ennen Wiurila Golf & County Clubin Satu Flyktmania ja Hyvinkää Golfin Kiia Levanderia.

Speed golfin SM-kilpailun Ylen lähetys on nähtävissä Yle Areenasta jälkilähetyksenä: https://areena.yle.fi/1-62580014

Teksti: Olympiakomitea/Toni Flink
Kuva: Tomi Hänninen