Maailman nopein peli kahdella jalalla pelaten. Näinkin on kuvailtu Pohjois-Amerikassa viimeiset vuodet nopeiten harrastajamääränsä kasvattanutta palloilulajia lacrossea.
Aikoinaan Amerikan alkuperäisväestön harrastama ja todella väkivaltainenkin laji on löytänyt kilpaurheilulliset uomansa ja on nopeudessaan vertaansa vailla olevaa seurattavaa.
Salon SM-viikon monimuotoisuutta pystyi havainnoimaan täydellisesti lauantaina Urheilupuistossa, kun vierekkäisillä kentillä ratkottiin salamannopean lacrossen ja melko paljon verkkaisemmin etenevän kriketin naisten ensimmäiset Suomen mestaruudet. Yksi yhdistävä tekijä oli valtaisat riemunpurkaukset joukkueiden onnistumisten yhteydessä.
Salossa esiteltiin lacrossen ”olympiaversio” sixes, versio jolla laji hakee elintärkeäksi näkemäänsä paluuta olympiaperheeseen sitten vuosien 1904 ja 1908. Haaveissa kansainvälisellä lajiliitolla on saada lacrosse mukaan jo 2028 Los Angelesin olympialaisiin.
Perinteinen lacrosse kulkee nimellä field, kaukalossa pelattava nimellä box ja nyt ensimmäiset SM-mitalistinsa naisissa saanut vauhtiversio nimellä sixes.
Itse Lacrosse saapui Suomeen 2000-luvun alussa ja sen eri variaatioita on alettu täällä harrastaa nopeasti niiden saatua jalansijaa maailmalla.
Sixesiä pelataan reilun metrin mittaisilla haaveilla/mailoilla 70 metriä pitkällä pelikentällä. Lajin nimi tulee juurikin näistä pelivälineistä la crosse tarkoittaessa piispan sauvaa. kentällä on joukkueesta kerrallaan kuusi pelaajaa ja joukkueeseen kuuluu 12. Toinen suuri ero perinteiseen pelimuotoon on hyökkäysaika, joka on rajoitettu 30 sekuntiin.
Yksi intohimoisista lajin harrastajista on Suvi Onne, jonka puhuessa omasta lajistaan toistuu Salon SM-viikoilta kovin tuttu asia: valtava into ja ilo puhua rakkaasta harrastuksestaan.
– Valtavan nopea laji ja se, että kyseessä on joukkuepeli, perustelee Suvi lajin viehätystä.
Suvi on pelannut useita eri joukkuepelejä elämänsä aikana aloiteltuaan ringetestä.
– Tälläkin hetkellä paljon pelaajistamme harrastaa myös muita palloilulajeja kuten koripalloa ja salibandyä, kun kaudet menevät kivasti ristiin. Miehissä on taas paljon jääkiekkoilijoita mukana, Suvi valottaa.
Oman rakkautensa Suvi löysi aloitettuaan opiskelut, kun opiskelujärjestön ryhmässä ilmoiteltiin lajin alkeiskurssista. Nyt lajin parissa on sujunut jo kohta vuosikymmen.
– Onhan tässä ollut hieno seurata, miten paljon yleisöä ottelumme ovat keränneet kentän laidalle ja tietysti myös TV-näkyvyys on upea asia lacrosselle, KooVeen lacrossetoimintaakin perustamassa ollut Suvi kertoo.
– Junioritoimintaa tarvittaisiin ja muutenkin vähän vakaampaa toimintaa lajin levittäytymiseksi maassa enemmän. Tällaista taisteluahan tämä on, joka vaatii aktiiveilta paljon rakkautta lajiin, Suvi vakavoituu.
Miehissä Suomen mestaruus ratkottiin lajista tuttujen seurojen Chiefs, Titans ja LTU kesken, kun taas naisissa joukkueet oli nimetty Kalevalan mukaan ja kasattu ns. draft-systeemillä. Ilmattaret, Juonettaret ja Louhettaret oli pelaajien kokemuksen mukaan kasattu mahdollisimman tasaisiksi ryhmiksi.
Suvi Onnen edustama Juonettaret vei naisten ensimmäisen Suomen mestaruuden voittamalla finaalissa Ilmattaret 8-3.
Naisten finaali on nähtävissä Yle Areenasta: https://areena.yle.fi/1-62580020?autoplay=true
Teksti: Olympiakomitea / Toni Flink
Kuva: Tomi Hänninen