SM-viikon yhtenä tavoitteena on aktivoida seuratoimintaa ja saada lajeille uusia harrastajia. Hyvänä esimerkkinä tästä on kaikilla SM-viikoilla mukana ollut kriketti.
SM-viikko kokoaa yhteen eri urheilulajien edustajia kisaamaan Suomen mestaruuksista. Olympiakomitean tapahtumakirjoon kuuluva SM-viikko toteutetaan yhteistyössä Ylen, mukana olevien lajiliittojen ja vuorossa olevan isäntäkaupungin kanssa. Tapahtuman operatiivisesta toteutuksesta vastaa KOKO Tapahtuma Osuuskunta.
– Kun tapahtuman isäntäkaupunki saa hyvissä ajoin tietää, milloin ja missä kilpaillaan, jää sille aikaa huolehtia suorituspaikat ja -tarvikkeet kuntoon, ja nämähän jäävät sitten tapahtuman jälkeen perintönä kaupunkiin harrastajien käyttöön, kertoo KOKO Tapahtuma Osuuskunnan puheenjohtaja Esa Niemi.
Hyvänä esimerkkinä toimii keväällä 2017 Vantaalle Tikkurilan Urheilupuiston yhteyteen rakennettu kriketin kilpatason harrastamisen mahdollistama syöttökaista. Kenttäratkaisu on siitä erityinen, että se mahdollistaa sekä jalkapallon että kriketin peluun samalla kentällä, ja näin palvelee molempia lajeja.
– Paikan rakentaminen lähti liikkeelle marraskuussa 2016 kun vahvistui, että SM-viikko järjestetään seuraavina vuosina Vantaalla, muistelee Suomen krikettiliiton puheenjohtaja Andrew Armitage hankkeen alkua.
Pelipaikka joutui heti koetukselle SM-viikolla 2017 ja paikka on sittemmin jäänyt krikettiharrastajien ahkeraan käyttöön.
SM-viikon kisojen järjestelyissä on mukana aina paikkakunnan lajiaktiiveja. Joensuu ei tule ensimmäisenä tule mieleen krikettikaupunkina, mutta löytyypä kaupungista tämänkin lajin harrastajia. Kun tieto Joensuussa järjestettävästä SM-viikosta julkaistiin, halusivat paikalliset luonnollisesti ottaa osaa kotikisaansa. Niinpä he ottivat yhteyttä Suomen Krikettiliittoon.
– Tapasimme paikallisen seuran edustajan Joensuussa käydessämme, ja otimme seurakehittäjä Pasi Vilkin Pohjois-Karjalan liikunnasta mukaan keskusteluihimme. Nyt Joensuu Cricket Association (JCA) on jo hyväksytty krikettiliiton jäseneksi ja he osallistuvat SM-viikolla pelattavan kriketin sisäversion eli häkkikriketin SM-kilpailuun peräti kahden joukkueen voimin, kertoo krikettiliiton toiminnanjohtaja Maija Scamans.
Kriketti on yksi niistä lajeista, jotka ovat olleet mukana kaikilla SM-viikoilla. Maailman toiseksi suosituin palloilulaji on Suomessa vielä harrastajamäärältään melko pieni ja tuntematon laji, mutta lajin tunnettuus ja suosio on kasvussa.
– SM-viikko tuo kriketin lajikartalle suuren yleisön silmissä ja se on näkynyt kiinnostuksen ja harrastajamäärän kasvuna. Olemme olleet mukana kaikilla SM-viikoilla, ja haluamme varmasti olla mukana myös jatkossakin, toteaa puheenjohtaja Armitage.
Kuva: Haroon Shad