Ajankohtaista

Uinti on ollut osa Tourusen perheen kasvatusta

Ei varmasti ole kovastikaan värikynällä kirjoitettua totuutta, että Jyväskylän AaltoAlvari uimahalli on toiminut ”kolmantena” Tourusen perheen viiden lapsen kasvattajana.  Äiti Eeva Tourunen ”joutui” uintikärpäsen puraisemaksi jo omassa lapsuudessa ja sitä samaa hyvää tartuntaa on havaittavissa laajasti myös seuraavassa polvessa.

– Kyllähän me on tehty valinta, että näin me elämme tietyn ajanjakson elämässämme. Sanoisin, että uinti ja seuratoiminta on suojellut meidän lasten kasvamista ainakin jollain tavoin. Kaveriporukkaa on kertynyt kaikille täältä yhteisen tekemisen kautta. Näen jo myös vanhempien lastemme kautta sen ohjanneen valintoja murrosiässä oikeaan suuntaa, mietiskelee hymyssä suin Jyväskylän SM-viikon uintikilpailujen aamu- ja iltakisojen välissä Eeva Tourunen, 43.

Tällä kertaa tutussa paikassa viikonloppu kuluu ratatuomarin toimessa.

Itse ”kohtalaisena seuratason kilpailijana” lukioikäiseksi harrastuksenaan uinut Eeva kouluttautui jo tuolloin itse uimisen ohessa valmentajaksi. Muutamien vuosien tauon jälkeen omien lasten kautta harrastuksen kipinä syttyi uudelleen uimakoulujen kautta roihahdellen siitä melkoiseksi koko perheen yhteiseksi liekiksi.

Laukaassa, noin 25 kilometriä päässä Alvar Aallon suunnittelemasta Jyväskylän uimahallista, asuvaan Tourusen perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi viisi 12-20 -vuotiasta seuraavan polven edustajaa. Lapsista nuorimmaista lukuun ottamatta kaikki ovat harrastaneet nykyisessä Jyväskylän Aallossa uintilajeja: kilpa- tai taitouintia.

Tie kodin ja uimahallin välissä on tullut tutuksi siis vuosien aikana.

– Kyllähän sitä on kolmeakin edestakaista lenkkiä päivässä tehty, Eeva naurahtaa.

Lapsista kolme on ehtinyt jo toimia myös äitinsä vanavedessä uimakoulun ohjaajina ja kaksi heistä valmentaakin jo seurassa. Tämäkin lämmittää selkeästi isosti äidin sydäntä. Vanhimmalle lapsista liikunta on suuntautumassa myös opiskelun kohteeksi.

– Onhan tässä saanut seurata lasten harrastamista omalta osaltani aitiopaikalta ja olla samalla tekemisissä lajin ja ihmisten kanssa, joista todella pidän. Täältä on mielestäni saatu hyvää mallia monella tapaa myös lapsillemme, sekä hyviä ystäviä kaikille, Eeva hymyilee.

Eeva toimii lastensa äidin ja kuljettajan roolin lisäksi Jyväskylän Aallossa mm. johtokunnan jäsenenä, vetää kisaryhmää sekä tuomaroi. Tämä oman työn ja opiskelujensa ohessa.

– Monesti lasten treenatessa käyn itse uimassa ja saunassa sekä sen jälkeen availen tässä koneen opiskelujen suhteen, Eeva kertoo hallin tutussa kahvion pöydässä.

Uimahalli on selkeästikin Eevalle sekä myös muille Tourusen perheessä ns. toinen koti.

– Totuuden nimissä kyllä meistä joku täällä taitaa olla joka päivä!

Entä sitten jonain päivänä, kun uinnin lisäksi soittamista harrastavat lapset kasvavat kaikki ikään, ettei vanhempia enää ”tarvita” uintiharrastuksen tukemisessa.

– Kai sitä pitää ruveta sitten itse taas uimaan kilpaa! Ei vaan, eiköhän näitä juttuja jatketa silti täällä altaan reunalla. En millään usko, että kokonaan täältä pois jäisi. Saan täältä todella paljon energiaa: omien lapsien, mutta myös totta kai muidenkin lasten kautta. Täältä saa liikunnan ilon välittämää fiilistä, Eeva kuvailee.

Teksti: Toni Flink, kuva: Sakari Kuokkanen