Ajankohtaista

Vastuullinen SM-viikko

SM-viikon vastuullisuustyö pohjautuu urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaan. SM-viikon omat vastuullisuus-, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoteot pohjautuvat lisäksi järjestäjätahojen sekä mukana olevien lajiliittojen ohjelmiin. Jokaisessa tapahtumassa otetaan huomioon myös isäntäkaupungin vastuullisuusperiaatteet.

Lahti toimi Euroopan ympäristöpääkaupunkina vuonna 2021, ja kaupunki tavoittelee hiilineutraaliutta jo vuonna 2025. Eipä siis ihme, että Lahti panostanut vastuullisuusasioihin myös tapahtumien järjestämisessä. Lahden tapahtumapalvelut on koostanut tapahtumajärjestäjille oman käytännön ympäristöoppaan, joka sisältää monipuolisesti tietoa tapahtumiin liittyvistä ympäristöasioista. Lisäksi kaupunki on luonut hiilijalanjälkilaskurin, joka on tarkoitettu kaiken kokoisille Lahdessa järjestettäville tapahtumille.

SM-viikon oma vastuullisuusohjelma koostuu kolmesta osa-alueesta:
– Ympäristö ja ilmasto
– Yhdenvertaisuus, saavutettavuus ja tasa-arvo
– Sosiaalinen vastuu

Tapahtuma on pyritty tuottamaan vastuullisesti ja ympäristöarvot huomioiden. Hankintoja on ohjattu ympäristömyönteiseen suuntaan, esim. painotuotteet ja markkinointimateriaalit ovat sähköisenä. Tapahtumapaikkojen väliset etäisyydet on suhteellisen lyhyitä, joten suosittelemme yleisön, urheilijoiden ja vapaaehtoisten liikkumista kävellen tai pyöräillen. Kannattaa myös suosia kimppakyytejä ja joukkoliikennettä. 

Ekokompassi on tapahtumille soveltuva ympäristöjärjestelmä, ja sertifikaatti on osoitus siitä, että tapahtuma on sitoutunut hoitamaan ja kehittämään ympäristöasioitaan Ekokompassi-järjestelmän kriteerien mukaisesti. Tavoitteena on parantaa ympäristön tilaa sekä taata sekä SM-viikon osallistujille että tapahtumakävijöille mahdollisimman ympäristöystävälliset palvelut. SM-viikolle myönnettiin Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän sertifikaatti Salossa tehdyn auditoinnin jälkeen elokuussa 2022.

Lahden SM-viikon vastuullisuusteema on SAAVUTETTAVUUS. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. seuraavaa:
🌱 Kaikki SM-viikon tapahtumat ovat pääsymaksuttomia ja siten yleisön saavutettavissa taloudellisesta tilanteesta huolimatta
🌱 SM-viikon kisatapahtumiin on helppo tulla ja tapahtumia on ympäri Lahtea
🌱 Kilpailupaikkojen väliset etäisyydet ovat suhteellisen lyhyitä, joten siirtyminen kannattaa tehdä kävellen, pyöräillen tai käyttäen joukkoliikennettä
🌱 Digitaalinen saavutettavuus: Ylen kautta voi seurata kisatapahtumia vapailta kanavilta

SM-viikon vastuullisuusohjelmaan voit tutustua täällä.