Ajankohtaista

SM-viikko luo erityisen tunnelman ja tuo näkyvyyttä

SM-viikko kokoaa yhteen useat eri urheilulajit. Jyväskylässä mukana oli 18 lajia, joiden urheilijat mittelivät mestaruuksista kolmen päivän aikana kymmenellä eri kisapaikalla.

SM-viikolla urheilijalle tärkeintä tietenkin on oma kisasuoritus ja mahdollisimman hyvä menestys mestaruustaistossa, mutta oman värinsä ja tunnelmansa kisoihin tuo muiden lajien ja kilpailijoiden läsnäolo.

Snooker oli mukana ensimmäistä kertaa SM-viikolla ja Hipposhallissa pelattu Shoot Out -turnaus oli pelimuodon kaikkien aikojen ensimmäinen SM-tasolla. Normaalisti snookeria pelataan hiljaisissa pelisaleissa, nyt ympärillä kisattiin neljän muun lajin mestaruuksista samaan aikaan ja yleisöä käveli ympärillä satamäärin. Se ei finaalikaksikkoa tuntunut haittaavan, pikemminkin päinvastoin.

– Tykkäsin tästä tapahtumasta niin paljon, ettei finaalin moka jättänyt edes niin paljon hampaankoloon. Nautin, että sain pelata kaikki mahdolliset seitsemän peliä. Toivottavasti tämä shootout on SM-viikon ohjelmassa jatkossakin, SM-hopeaa pelannut Esa Oikarinen sanoi Ylen haastattelussa.

Mestari Toni Savonen jakoi Oikarisen näkemyksen.

– Puitteet olivat tosi hienot. Oli kiva päästä seuraamaan muitakin urheilulajeja. Shootout-formaatti on yleisöystävällinen ja tarjoaa snookerille kivan lisäelementin.

SM-viikko on erinomainen näyteikkuna, jonka avulla lajia voidaan esitellä suurelle yleisölle ja saada uusia harrastajia.

– SM-viikko on meille erittäin hyvä tilaisuus saada krikettiä esille ja esitellä lajin mahdollisuuksia, Jyväskylän krikettiseuran JCC:n varapuheenjohtaja Kashif Naveed sanoo Keskisuomalaisen haastattelussa.

Kaukalopikaluistelussa eli short trackissa kisattiin SM-mitaleista ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen.

– Tämä SM-viikon tapahtuma on meille upea juttu TV-näkyvyksineen. Pääsemme näyttämään hienoa lajiamme upeissa puitteissa isommalle katsojamäärälle, hehkuttaa kisan järjestelyistä vastaavan jyväskyläläisen KENSU:n puheenjohtaja Verneri Kinnunen.

Jääravit oli tämän vuoden yleisömagneetti niin paikan päällä kuin tv-vastaanottimien ääressä. SM-kisa toi Jyväsjärven jäälle lähes 6 000 katsojaa ja television välityksellä ravureiden uljasta menoa jäällä seurasi parhaimmillaan 260 000 silmäparia.

– Raviurheilun juuret ovat jäällä ajettavissa hevoskilpailuissa ja suoranajossa. Olympiakomitean SM-viikko oli erinomainen hetki kunnioittaa tätä arvokasta perinnettä SM-kilpailujen voimalla. Sekä kilpailijoille että yleisölle tämä oli varmasti elämys, kiteyttää kisan järjestelyistä vastanneen Killerin raviradan toimitusjohtaja Miika Lähdeniemi Suomen Hippoksen haastattelussa.

Loppuun on hyvä ottaa kommentti SM-viikon konkarilta, Suomen Jousiampujain Liiton Ensio “Enska” Laineelta. Jousiammunta on ollut mukana kaikilla SM-viikoilla ja tapahtuman yhteisöllisyys on Enskan mielestä se voima, joka näkyy tänä päivänäkin.

– SM-viikot on yhteisöllisiä tapahtumia, kyllä näihin kannattaa osallistua niin katsojana, urheilijana kuin toimitsijanakin!

Kommenttilähteet:
Yle Urheilun artikkeli/Atte Husu (snooker), SM-viikon artikkeli/Toni Flink (kaukalopikaluistelu), Keskisuomalaisen artikkeli/Ari Mäntylä (kriketti), Suomen Hippoksen artikkeli (jääravit)